Softbait

softbaits

De softbait is misschien wel een van de meest favoriete soorten kunstaas. Maar wat maakt dit kunstaas zo gewild? Wat zijn de meest bekende soorten? En welke softbait kan je het beste kiezen? Hieronder vertellen we je er meer over.

Wat is een softbait?

De softbait is bijna altijd gemaakt van zacht kunststof . Hij voelt vergeleken met een crankbait en een kunstaas spinner veel zachter aan. Er zijn vissers die geloven dat dit een deel van het succes van de softbait bepaalt. Zodra een roofvis hem grijpt voelt hij zacht materiaal, wat meer weg heeft van een natuurlijke prooi dan een harde kunststof plug of een metalen spinner. Wat volgens ons vooral doorslaggevend is voor het succes met de softbait, is zijn actie. Je hebt ze in enorm veel soorten en maten, maar ze hebben bijna allemaal een opvallend soepele actie. Dit lokt geheid aanbeten uit. Soms hebben fabrikanten ook nog een speciale geur aan de softbait toegevoegd. Denk hierbij vooral aan vis- en garnaalgeuren. Het idee is dat dit kunstaas daardoor nog meer op een natuurlijke prooi lijkt. Een merk dat bekend is om dit soort toevoegingen is Berkley met zijn powerbait formule. Vissen zodat daardoor nog langer vasthouden als ze toeslaan, wat de kans op succes zou vergroten.

Softbait soorten

De softbait is er in enorm veel soorten, kleuren, en maten. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat is nu een goede vanger? Wij zien keer op keer dat shads voor mooie vangsten zorgen. Dit komt omdat ze vrij veel op prooivisjes lijken. Ze bewegen flankend en met hun staart draaiend door het water. Daardoor gaan snoek, snoekbaars en baars graag voor een shad. Een andere goede sofbait is de twister. Met zijn lange soepele staart wervelt hij door het water. Dit is met name voor baars en snoekbaars een echte verleider. Daarnaast noemen we de creature bait nog even. Dit zijn aasjes die heel erg op kreeftachtigen lijken. Je vist ze meestal rustig over de bodem binnen. Er zijn tijden in het jaar dat baars en snoekbaars hier geen genoeg van kunnen krijgen.

De juiste kiezen

Welke softbait kan je nu het beste kiezen? Dit hangt erg af van het soort vis dat je wilt vangen. Forel of kopvoorn vissen gaat goed als je kunstaas een lengte van 4 a 5 centimeter heeft. Wat betreft baars kan je het beste voor 5 – 8 centimeter gaan. Wil je snoekbaars vangen? Dan is 8 – 12 centimeter een betere keuze. Snoek tenslotte vang je erg goed met net wat groter kuntstaas. Denk hierbij aan 10 centimeter en groter, waarbij een flinke shad van 23 a 24 centimeter echt geen verkeerde keuze is. Daarnaast zijn er natuurlijk heel erg veel kleuren die je kan kiezen. De kleuren baars, voorn/zilver, lichtgroen en oranje zijn goede vangers. In water dat erg helder is kunnen ook wat meer bruine/donkere kleuren een aanrader zijn. Sommige kleuren zijn tegenwoordig voorzien van UV. Daardoor geven ze ook in donker water meer kleur af en vallen ze goed op.

In onze webwinkel hebben wij diverse soorten softbaits. Wij helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.