Vistang

vistang

Een goede vistang mag niet in je visuitrusting ontbreken. Maar wat voor vistangen zijn er eigenlijk? En waar gebruik je deze voor? Hieronder zetten wij de belangrijkste tangen voor je op een rij.

Vistang om te onthaken

Een vistang om gevangen vis mee te onthaken wordt ook wel een onthaaktang genoemd. Iedere visser moet een goede onthaaktang bij zich hebben. Je wilt je gevangen baars, snoek, en snoekbaars immers gemakkelijk en snel kunnen onthaken. Met een tang krijg je goed grip op de haak en voorkom je dat je je handen aan tanden of kieuwbogen openhaalt. Welke vistang je kiest hangt af van de vissoort waar je op vist. Voor baars kan je prima een wat kortere tang kiezen. Maar vis je op snoek dan is een lange tang een must. Zeker als een grote snoek je aas diep in de bek heeft dan kan je niet zonder een lange tang. Onthaaktangen hebben een rechte of een gebogen punt. Sommige vissers vinden een gebogen punt prettiger omdat je de haak dan meer van de zijkant kan pakken. Andere vissers geven de voorkeur aan een rechte tang.

Tang om te knippen

Als je op roofvis vist dan kan het voorkomen dat een haak diep in de bek van de vis zit waar je niet makkelijk bij kan. Het kan ook voorkomen dat een haak zeer lastig gehaakt zit waardoor je hem bijna niet los kan krijgen. In dat geval is een vistang om een haakpunt of haak mee door te knippen erg handig. Omdat wij als sportvissers de gevangen vis onbeschadigd terug willen zetten is het veel beter een haak door te knippen dan met de vis te gaan rotzooien. Eigenlijk moet iedere visser een vistang bij zich hebben om haken mee door te knippen. Ook als een haak per ongeluk in je kleding of (nog erger) in je vinger zit dan is een kniptang de oplossing. Gelukkig zijn deze tangen beschikbaar. Doe jezelf en de vis dus een lol en zorg dat een dergelijke tang bij je hebt.

Vistang om crimpen

Vissers die hun eigen onderlijn maken doen dit vaak met behulp van crimps. Crimps zijn kleine stalen buisjes die je gebruikt om wartels en haken aan een onderlijn van staal, titanium of fluorocarbon te maken. Door de crimps op de lijn te knijpen fixeer je wartels en haken. Een vistang die je helpt om dit zogenaamde crimpen te doen is erg handig. Een crimptang bezit inkepingen waar je crimps van verschillende diameter in kan leggen. Je knijpt met de tang de crimp dicht en fixeert zo de onderlijn. Hier komt geen knoop aan te pas. De crimp houdt de onderlijn vast en deze raakt niet meer los. Maak jij ook graag je eigen onderlijnen? Dan is een vistang om mee te crimpen erg handig.

In onze webwinkel hebben we diverse goede tangen. Hieronder zie je er een aantal opgenomen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.