Jighengel

jighengel

Veel vissers gebruiken tegenwoordig een jighengel voor het vissen met softbaits. Maar wat is een jighengel nu eigenlijk en waar moet je op letten als je met een jighengel wilt vissen? Wij geven we je hieronder tekst en uitleg.

Wat is een jighengel?

Een jighengel is een hengel die is gemaakt voor het zogenaamde ‘jiggend vissen’. Hierbij monteer je een shad of een andere softbait aan een jighead en werpt hem in. Vervolgens haal je hem telkens met enkele slagen binnen. Je laat je softbait even liggen, draait een paar keer aan je molen, laat hem weer even, draait weer een paar slagen aan je molen, enzovoort. Tijdens het binnendraaien kan je de hengeltop ook nog een of twee felle tikjes naar boven geven. Daarmee zorgt je dat je softbait van de bodem komt en dankzij het binnenvissen als het ware sprongetjes over de bodem maakt. Om deze techniek goed uit te voeren heb je de juiste hengel nodig. Een jighengel is meestal licht van gewicht, heeft een vrij strakke maar toch parabolische actie, en is voorzien van een relatief gevoelige top. Dit laatste is nodig omdat je zo goed voelt wat er onderwater met je aasje gebeurt. Met deze top kan je je kunstaas ook goed kleine rukjes/tikken geven.

Jighengel kiezen

Een jighengel is in verschillende lengtes verkrijgbaar. De meest gebruikelijke maten zijn 2.10, 2.40 of 2.70 meter. Voor streetfishing en het vissen op plekken waar weinig ruimte aan de kant is, kiezen vissers vaak een kortere hengel. De 2.10 of 2.40 meter hengel is dan een goede keuze. Vis je op groter water of plekken waar je verre worpen moet maken? Dan is het beter om voor een langere hengel te gaan, bijvoorbeeld een jighengel van 2.70 meter. Vis je graag op verschillende stekken dan is de 2.40 meter een goed compromis. Wat betreft de werpgewichten zien we dat de meeste jighengels een werpgewicht van ruwweg 8 – 28 gram hebben. Dit kan net wat meer of net wat minder zijn. Rond dit gewicht weet je in ieder geval zeker dat je prima jiggend kan vissen.

Bijpassende molen en vislijn

Een jighengel is een hengel waar je vooral actief mee vist. Omdat deze hengel zelf vaak licht van gewicht is, hoort hier een niet te zware vismolen bij. Voor een jighengel van 2.10 meter kiest men vaak voor een maat 1000 molen. Voor een jighengel van 2.40 of 2.70 meter zou je respectievelijk aan een maat 2000 of maat 2500 molen kunnen denken. Hier spoel je vervolgens gevlochten lijn op. Deze heeft nauwelijks rek waardoor je goed contact houdt met je kunstaas. Een veelgebruikte dikte is 10/00. Daar kan je ver mee werpen en hij is sterk genoeg voor de grootste vissen. Vergeet ook niet om een onderlijn te gebruiken. Voor jiggend vissen is dit eigenlijk altijd een fluorocarbon onderlijn. Een goede dikte is 30/00 of 35/00. Omdat fluorocarbon onzichtbaar onderwater is vis op deze manier zo natuurlijk mogelijk, waardoor je mooie aanbeten kan verwachten.

In onze webwinkel hebben we diverse goede jighengels. We helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.