Jerkbaithengel

jerkbaithengel

Met een jerkbaithengel haal je de juiste acties uit je jerkbaits. Maar wat maakt deze hengel zo bijzonder en waar moet je op letten als je ermee wilt vissen? Wij geven we je hieronder tekst en uitleg.

Wat is een jerkbaithengel?

Een jerkbaithengel is een hengel die is gemaakt om je kunstaas met korte rukjes binnen te vissen. Dit heel ook wel ‘jerken’. Het aas dat je hierbij gebruikt zijn jerkbaits. Bekende jerkbaits zijn de Salmo Slider, Spro Rapper, en de Strike Pro Buster Jerk. Door de jerkbait in te werpen en hem met korte rukken binnen te vissen imiteert de jerkbait een proovis in nood. Roofvissen zoals snoek zien dit en slaan dan vaak toe. Om het vissen met de jerkbait mogelijk te maken heb je een hengel nodig die vrij stug is. Zo komt de actie die je de jerkbait meegeeft goed over. Een jerkbaithengel bezit deze actie, maar is tegelijkertijd ook buigzaam genoeg om grote vissen soepel af te drillen. Vergeleken met andere soorten hengels heeft de jerkbaithengel nog iets bijzonders. Hij heeft namelijk een zogenaamde triggergrip waar je een baitcaster opzet in plaats van een molen. De baitcaster komt met deze grip als het ware boven op de hengel te zitten. Ook de ogen van de hengel wijzen naar boven. Hier is een jerkbaithengel speciaal voor gemaakt. Met de ogen naar boven buigt hij prima door naar beneden en dril je de grootste vissen af.

Een jerkbaithengel kiezen

Een jerkbaithengel is in verschillende lengtes beschikbaar maar verreweg de meeste vissers gebruiken een vrij korte hengel. Het is voor een jerkbaithengel niet vreemd dat hij slechts 1.80 – 2.10 meter lang is. Dit maakt hem erg handzaam en het is vaak prettig om met een kortere en dus iets lichtere hengel te ‘jerken’ in plaats van met een langere en dus zwaardere hengel. Lange jerkbaithengels worden wel eens gebruikt, maar dan vooral op groot water. Wat betreft het werpvermogen van een jerkbaithengel kan je zowel voor een lichte als een zwaardere hengel kiezen. De keuze hangt vooral af met wat voor jerkbaits je aan de slag wilt. Vis je met kleine en niet te zware jerkbaits? Dan zou een jerkbait met een werpvermogen van 20 – 60 gram wel eens voldoende kunnen zijn. Wil je met zware jerkbaits kunnen werpen? Dan is een jerkbaithengel met een werpgewicht van 50 – 100 gram echt niet vreemd. Zorg er in ieder geval voor dat je weet hoe zwaar de jerkbaits zijn waar je mee gaat vissen, en stem de hengel hierop af.

Bijpassende molen en vislijn

Zoals we hierboven al zeiden vis je een jerkbaithengel met een baitcaster. Er zijn genoeg goede baitcasters beschikbaar. Meestal hebben ze een gewicht van rond de 250 gram. Als je een jerkbaithengel met een heel hoog werpgewicht hebt dan kan het geen kwaad om een baitcaster te kiezen die speciaal voor het zware werk is bedoeld. Dit wordt in de omschrijving van de baitcaster dan meestal wel aangegeven. Wat betreft de vislijn vist vrijwel iedereen met een gevlochten lijn. Door het ontbreken van rek in de lijn is deze perfect voor het jerkend vissen. Bij een niet te zware jerkbaithengel volstaan een gevlochten van 14/00 dik. Veel vissers kiezen toch voor een iets dikkere lijn zoals 16/00 of 18/00. Dit komt omdat de lijn best wat klappen moet opvangen van het inwerpen van de jerkbaits. En ook in zware omstandigheden als er bijvoorbeeld veel obstakels in het water zitten, is een wat dikkere lijn aan te raden. Tot slot noemen we de onderlijn. Deze mag niet ontbreken omdat de kans op een aanbeet van een grote snoek altijd aanwezig is. Een fluorocarbon onderlijn van ongeveer 80/00, een stalen onderlijn met een trekkracht van 11 kg of meer, of een speciale jerkbait trace maken je hengeluitrusting compleet.

In onze webwinkel hebben we diverse goede jerkbaithengels. We helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.