Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Forelvissen rivier beste plek

forel rivier beste plek vangst

Er gaat weinig boven forelvissen in riviertjes. Het stromende water is prachtig en als je een forel vangt kan je dag niet meer stuk. Maar welke plekken kan je in een rivier het beste kiezen als je gaat forelvissen? De onderstaande illustratie geeft deze plekken weer. We zullen ze hieronder voor je bespreken.

Forelvissen dammetjes en stenen

Dammetjes van stenen en stenen die los uit het water steken (1 en 3) zijn interessante plekken bij het forelvissen. Verscholen achter de stenen wacht de forel net buiten de sterke stroming op visjes en insecten die voorbij komen. Kleine visjes zoeken met enige regelmaat zelf beschutting voor de stroming achter de stenen. De forel kan ze dan meteen grijpen. Insecten zoals vliegen, krekels en kevertjes komen nogal eens met de stroom meedrijven. Zodra de forel ze ziet dan pakt hij ze snel om vervolgens zijn standplaats achter de stenen weer in te nemen. Kortom, zie je in de rivier waar je gaat forelvissen dammetjes en stenen? Probeer hier dan eens achter of vlak naast te vissen.

forelvissen rivier

Forelvissen tegenstroom

Door het stromende water ontstaan er aan de zijkanten van riviertjes nogal eens uitgespoelde inhammetjes in de oever. Bij dit soort inhammetjes zorgt het water er voor dat er een draaiende tegenstroming (3) ontstaat. Dit zijn erg interessante plekken om succes te hebben als je gaat forelvissen. De tegenstroom zorgt er namelijk voor dat voedsel dat door het water wordt meegevoerd (larven, slakjes, insecten, algen) rondjes maakt. Het blijft als het ware rondcirkelen. Forel kan zich aan het dierlijk voedsel dat zo beschikbaar komt direct tegoed doen en, wellicht nog belangrijker, ook jagen op kleinere prooivisjes die op het voedsel afkomen. Probeer dit soort plekken maar eens als je gaat forelvissen, en dan vooral de plek waar de tegenstroom en de hoofdstroom vlak langs elkaar lopen.

Forelvissen uitstulping oever

Uitstulpingen (4) in de oever van de rivier bieden ook kansen bij het forelvissen. Net achter de uitstulpingen is de stroming een stuk minder hard. Hier ligt forel te wachten op alles wat met de stroming wordt meegevoerd. Kleine visjes die door de stroming worden meegenomen worden zo vanuit een hinderlaag bejaagd. De forel ziet ze en spurt naar ze toe. Maar ook insecten die worden meegevoerd door de stroming vormen zo een makkelijke prooi. De forel ziet ze langs drijven en kan ze makkelijk van het wateroppervlak plukken. Houd uitstulpingen in de oever dus goed in de gaten bij het forelvissen. Ze zorgen regelmatig voor mooie forelvangsten.

Buiten stroming forelvissen

Tot slot wijzen we op het net buiten de hoofdstroming forelvissen. Dit kan vaak op plekken waar de rivier net wat breder wordt (5) is of als er sprake is van een binnenbocht waar het minder stroomt. Doordat er minder stroming is zakt zowel dierlijk (insecten, slakken) als plantaardig (algen, waterplanten) voedsel hier relatief snel naar de bodem. Dit biedt in het geval van dierlijk voedsel directe kansen voor de forel om te eten. Maar ook is het voor de forel interessant omdat het voedsel prooivisjes aantrekt waar hij op kan jagen. Dit jagen op prooivis doet hij dan meestal op de grens van het snel en minder snel stromende water. Kom je een dergelijke plek tegen bij het forelvissen? Vis hem dan goed af.

Kunstaas voor het forelvissen in de rivier

Tot slot geven we je nog enkele tips voor het kunstaas dat je goed voor forel kan gebruiken als je in een rivier gaat vissen. Zelf vissen wij meestal met kleine kunstaas pluggen zoals de Salmo Tiny, de Salmo Lil Bug, de Salmo Minnow, en de kleine maten van de Spro Ikiru Crank, de Fox Rage Funk Bug,  en de Salmo Hornet. Maar ook verzwaarde spinners zoals de befaamde  Mepps Aglia (in de kleine maten) en de Bluefox Vibrax vang je goed forel. En vergeet kunstaas lepels van een centimeter of 5 niet. Ze zijn een prima kunstaasje omdat ze zich goed door de stroming bewegen en al schitterend de prooivis van forel imiteren. Kleine shads en andere softbaits zou je ook kunnen gebruiken, maar pas op dat je deze niet teveel op de bodem laat belanden omdat ze anders vast en zeker achter stenen blijven haken.

Het onderstaande kunstaas vangt goed forel:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.