Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Forelvissen

forelvissen kunstaas

Forelvissen wordt door veel sportvissers als één van de meest bijzondere manieren van sportvissen gezien. Door het steeds schonere water in Nederland wordt forel steeds vaker in het zuiden van Nederland gevangen. In België zijn er van oudsher volop mogelijkheden om te forelvissen. Maar hoe kan je het beste forel vangen?

Kunstaas plugjes

Pluggen zijn erg geschikt als aas voor forel. Ze imiteren al schuddend en waggelend de kleine prooivis die forel eet. Vooral kleine pluggen kan je bij het forelvissen goed gebruiken. Denk hierbij aan plugjes van een centimeter of 3 tot 5. Bekende plugjes die het goed doen zijn bijvoorbeeld  de Salmo Tiny, de Salmo Lil Bug, de Salmo Minnow, en de kleine maten van de Spro Ikiru Crank, de Fox Rage Funk Bug, en de Salmo Hornet. Let wel even goed op hoe diep de plugjes lopen en zorg dat dit aansluit bij de diepte van het viswater waar je in vist. Dat voorkomt dat je steeds vast komt te zitten en zo vis je een stuk effectiever.

Forelvissen met spinners

Ook kleine spinners leveren mooie forel op. Bij het spinvissen op forel is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo dienen de spinners waarmee je gaat forel vissen klein en verzwaard te zijn. Verzwaarde spinners blijven beter in de stroming liggen wat van belang is omdat de meeste forel toch in riviertjes wordt gevangen. Vis verder met een dunne lijn. Een te dikke lijn of een onderlijn schrikt de forel af. Een dunne nylon lijn van 18/00 of 20/00 werkt het beste. Eventueel kan je met een fluocarbon onderlijn met spinners of forel vissen. Tot slot kan je het beste echte forelspinners kiezen. Deze kenmerken zich meestal door een gespikkeld kleurrijk patroon of het spinnerblad. Goede spinners om mee te forelvissen zijn de Mepps Aglia, de Bluefox Vibrax en de tailspinners van SpinMad.

forelvissen spinner

Forelvissen met lepels

Zeker in stromend water doe je er goed aan om ook de kunstaas lepel als aas niet te vergeten. De stroming heeft weinig vat op dit slanke kunstaas waardoor je het prettig binnen kan vissen. Door een lepel rustig binnen te vissen schittert hij in het water en imiteert zo een prooivisje. Kunstaas lepels zijn er in allerlei maten en kleuren. Voor het forelvissen kan je, zeker als je in helder water vist, het beste niet te grote lepels in natuurlijke kleuren gebruiken. Een lepel van een centimeter of 5 is dan prima. Wat betreft de natuurlijke kleuren is zilver onze favoriet. Maar ook met goud/koper/gele lepels hebben we tijdens het forelvissen succes gehad. Wat betreft de materialen raden we exact dezelfde dunne vislijn aan als je voor het vissen met spinners (zie hierboven). Dan komt de lepel zo natuurlijk mogelijk in het water over en heb je meer kans op een mooie forel.

Forelvissen met wormen en ander natuurlijk aas

De meeste sportvissers gaan met wormen aan de slag als ze gaan forelvissen. Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt. Hierbij is het wel belangrijk dat de worm over de bodem door de stroming mee wordt gevoerd. Lood je dobber dus zo uit dat loodjes net boven de bodem en de worm op de bodem ligt. Om de worm mee te laten drijven is een werphengel het beste materiaal. Bij voorkeur is deze vrij soepel. Gebruik hier een dunne vislijn (16/00) en een niet te grote haak bij (maatje 6 of 8). Bij deze manier van forelvissen kan je ook van ander natuurlijk aas gebruik maken. Maden, meelwormen en krekels zijn prima aas om mee te forelvissen.

Forelvissen met de vlieg

Het forelvissen met de vlieg is een aparte tak van sportvissen. Je gebruikt hiervoor een vlieghengel waaraan een wat dikkere drijvende lijn zit. Aan het uiteinde van de lijn zit een dunne onderlijn waar je een kunstvlieg aan bevestigt. Kunstvliegen zijn een prima werkend kunstaas om mee te vissen op forel. In plaats van een werpmolen gebruiken de meeste sportvissers die op forel vissen een reel. Dat maakt het werpen van de drijvende lijn wat makkelijker. De techniek van het vliegvissen op forel is dat je de kunstvlieg daar gooit waar je verwacht dat de forel in het (stromende) water ligt. Vaak is dit achter stenen of onder aan watervalletjes en wat wildere stroompjes. Wat betreft de keuze voor de kunstvliegen kan je kiezen tussen drijvende kunstvliegen en zinkende kunstvliegen. Met drijvende kunstvliegen vis je in de toplaag van het viswater. Zinkende kunstvliegen imiteren verdronken vliegen en zakken langzaam naar de bodem. Zo vis je hier meerdere waterlagen me af. Als je met zinkende vliegen vist dan gebruik je vaak ook een zinkend uiteinde van je vliegvislijn.

Forelvissen met deeg

Als je op forel gaat vissen in forelvijvers dan zal je merken dat je ook prima kan vissen met foreldeeg. Er zijn diverse soorten foreldeeg kant en klaar in de handel. Vooral de firma Berkley staat bekend om haar goede foreldeeg, wat ook wel bekend staat als Berkley power bait. Omdat forellen in forelvijvers vaak met pellets zijn opgegroeid herkennen ze het foreldeeg direct en is het dus eens goed aas om mee te vissen. Met dit foreldeeg worden ook wel eens forellen in het wild gevangen. Als alternatief voor foreldeeg zou je ook met de pellets kunnen forelvissen. Een merk als Strike brengt deze speciaal voor het vissen op forel op de markt.

Het onderstaande kunstaas vangt goed forel:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.