Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Forelvissen stromend water

forelvissen stromend water vangst

Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van Nederland, in de Ardennen en in landen als Frankrijk en Zwitserland kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven. Maar kan je het beste forelvissen in snel stromend water? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Forelvissen met kunstaas

Als het jaar vordert en we in de zomer en herfst zitten kan je met kunstaas in stromend water erg goed forelvissen. De forellen zijn dan vaak ‘los’ en vallen agressief hun prooien aan. Favoriet zijn kleine pluggen zoals je die kan vinden in ons forel pluggen assortiment. Denk hierbij met name aan plugjes tot een centimeter of 3 a 5. Drijvende pluggen en ondiep lopende pluggen werken het beste. Dit komt omdat de stromende wateren waar je in vist vaak ondiep zijn. Goede pluggen zijn onder andere de Salmo Tiny, de Salmo Lil Bug, de Salmo Minnow, en de kleine maten van de Spro Ikiru Crank, de Fox Rage Funk Bug, en de Salmo Hornet. In stromend water gooien we de pluggen altijd iets stroomafwaarts. Probeer de plugjes vervolgens met korte rukjes binnen te vissen waarbij je tussendoor ook zo nu en dan even inhoudt. Deze afwisseling heeft menig forel al verleid om zich vol overgave op een plug te storten. En vergeet ook kleine spinners zoals de Mepps Aglia, de Bluefox Vibrax en SpinMad tailspinners niet. Door hun compacte vorm kan je er in stromend water erg goed mee forelvissen.

Forelvissen met natuurlijk aas op de bodem

forelvissen stromend water kunstaas

In Franstalige landen noemen ze het ‘pecher au toc’, wat ongeveer neerkomt op een afgekeken of gekopieerde manier van vissen. Het betreft het vissen met natuurlijk aas op de bodem zonder dat er van een dobber gebruikt wordt gemaakt. Bij forelvissen in snel stromend water heeft een dobber niet veel zin. Je aas drijft er alleen sneller door af en de forellen voelen de dobber als een last als ze het aas pakken, zeker omdat de stroming hier flink tegen aan duwt. Dan laten ze het aas los voordat je er erg in hebt. Om dit te voorkomen en meer succes te hebben bij het forelvissen in stromend water kan je veel beter alleen een loodje of een paar loodjes op je vislijn zetten met daaronder een enkele haak. Het idee achter deze manier van vissen is dat je een worm, enkele maden, een meelworm of een vlieg aan de haak zet en deze mee laat drijven met de stroming. Het loodje zorgt er voor dat het aas niet te snel wegdrijft. Tevens houdt het loodje het aas op de juiste diepte. Forellen liggen in stromend water namelijk vaak tegen de bodem te wachten op voedsel dat met de stroming wordt meegevoerd. Door het aas langzaam af te laten drijven kopieer je als het ware de wijze waarop natuurlijk voedsel zich door het stromende water beweegt. De forellen zullen hierdoor veel minder argwaan hebben en sneller je aas pakken waardoor je veel effectiever zal forelvissen.

Forelvissen met een takeltje

In het vroege voorjaar zijn de forellen nog niet zo actief. Als dan toch wat grotere forel wil vangen kan je met een takeltje gaan forelvissen. Een takeltje bestaat uit een dood klein visje dat met een stalen spinstangetje met daaraan een of twee dregjes aan de lijn wordt bevestigd. Het idee is om het takeltje in te gooien en dan langzaam binnen te vissen. Het dode visje komt zo tot leven en zal de forel verleiden om toe te happen. Je hebt takeltjes in alle soorten en maten. Zorg er voor dat je voor een kleine versie gaat als je gaat forelvissen. In tegenstelling tot bij het vissen op snoek is een stalen onderlijn geen aanrader. Forel is een voorzichtige vis en heeft stalen onderlijnen al snel door. Wat betreft het soort visje waarmee je met een takel kan forelvissen hebben alvertjes en elritsen een goede naam. Met kleine voorntjes kan je ook wel eens succes hebben. En om in stromend water op de juiste manier met een takeltje te vissen kan je het beste gebruik van de stroming maken. Laat het takeltje langzaam meestromen met de rivier en houd de lijn wat strak zodat je met de hand kan voelen of je beet hebt.

Het onderstaande kunstaas vangt goed forel:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.