Beste kleur kunstaas

beste kleur kunstaas welke

Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood. Dat blijkt uit een onderzoek dat deroofvisser.com heeft gehouden onder bezoekers van haar website. Op de vraag wat de beste kleur is voor kunstaas antwoordden ruim 90 sportvissers als volgt:

  • goud/zilver (26%)
  • rood (19%)
  • groen (14%)
  • geel (10%)
  • wit (9%)
  • oranje (8%)
  • blauw (4%)
  • grijs/zwart (4%)
  • roze/paars (3%)
  • bruin (3%)

Natuurlijke kunstaas kleur

Goud en zilver doen het verreweg het beste als kunstaas kleur. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat goud- en zilverkleurig kunstaas de schitteringen van prooivis imiteert. Daardoor valt het zowel op als dat het natuurgetrouw over komt. Deze combinatie is voor veel roofvissen niet te weerstaan. De kleur rood is een goede tweede. Rood komt in het water voor in de vinnen van prooivissen zoals rietvoorn en kleine baars. Snoek, snoekbaars en grote baars laten zich graag door rode elementen in kunstaas verleiden. Hierbij is het goed om te weten dat het vissenoog de kleur rood eigenlijk helemaal niet goed kan waarnemen. Een rode kleur onder water werkt zeker in wat dieper water als een soort camouflage. Dit verklaart waarom bij veel kunstaas een rode pluim om de dreggen wordt gehangen. Groen komt als derde uit het onderzoek naar voren. Ook groen komt veel in de natuur voor, en in het bijzonder bij prooivissen zoals baars en zeelt. Roofvissen zullen daardoor sneller hun argwaan verliezen als ze groenkleurig kunstaas tegenkomen en sneller tot de aanval overgaan.

beste kleur kunstaas kiezen

Opvallende kunstaas kleur

Andere kunstaas kleuren waar sportvissers vertrouwen in hebben zijn geel, wit en oranje. Deze vallen onder water flink op. Ze lokken op deze manier roofvissen als snoek, snoekbaars en baars uit de tent. Zowel in helder als in troebel water wordt geel, wit en oranje kunstaas goed door roofvis waargenomen. Dat is dan ook de reden dat deze kleuren in veel soorten kunstaas terug zijn te vinden en vaak worden gebruikt bij het snoek vissen, snoekbaars vissen, en baars vissen. Kleuren die erg weinig in het onderzoek worden genoemd zijn blauw, grijs/zwart, roze/paars en bruin. Toch tref je bij veel hengelsportzaken kunstaas in deze kleuren aan. De kans is groot dat het doel van deze kleurstelling vooral is om op te vallen tussen al het andere kunstaas. Kortom, het is vooral de marketing die achter deze kleuren zitten. Of je er ook goed mee vangt?  Zoals uit ons onderzoek blijkt denken de meeste sportvissers dat je beter kunstaas met een andere kleur kan kiezen.

Video

Over de kleur kunstaas is in de roofviswereld altijd veel te doen. Er worden ook wedstrijdjes gehouden om te kijken welke kleur het beste vangt. In de onderstaande video zie je mooi voorbeeld van een dergelijke wedstrijd:

Een greep uit ons kleurrijke kunstaas assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.