Twitchbait

Twitchbait rapala

Kunstaas vissen kan je met verschillende soorten kunstaas doen. Een opkomende soort kunstaas is de twitchbait. Maar wat is een twitchbait nu precies en hoe moet je hier mee vissen? Wij zetten enkele wetenswaardigheden voor je op een rij.

Twitchbait soort plug

Een twitchbait is in feite een soort kunstaas plug. Kunstaas pluggen heb je drijvend, zinkend; in diverse kleuren en maten; sommige pluggen bestaan uit een geheel terwijl andere juist weer meerdelig zijn. Deze kenmerken kunnen echter ook opgaan voor een twitchbait. In feite is een twitchbait een kunstaas plug met een korte duiklip die je zelf extra actie kan meegeven door er zo nu en dan met de hengel rukjes aan te geven. Hij maakt dan onverwachte sprongen in het water en valt zo extra op. Een twitchbait heeft bij het binnenvissen al een eigen zwemactie. Maar bovenop deze actie biedt hij je dus een extra mogelijkheid; je kan hem met korte rukjes onderwater nog meer actie geven. Bekende twitchbaits zijn de Rapala Shadow Rap Shad, de Salmo Thrill, de Rapala X-Rap, en de ondiep lopende variant van de Fox Rage Slick Stick

Twitchbait techniek

Kenmerkend voor het vissen met een twitchbait is het geven van korte rukjes met je hengeltop. Dit zogenaamde twitchen zorgt er voor dat je plug onverwachte sprongetjes maakt onderwater. Dit kunnen zijwaarts bewegingen zijn zoals je dat ook bij een slidende jerkbait zou zien. Maar hij kan ook extra actie omhoog of omlaag meekrijgen. Dit hangt er maar net vanaf met welke twitchbait je vist. Wat betreft het twitchen kan je verschillende technieken hanteren. Je kan om de zoveel normale slagen met je molen een fel rukje met je hengeltop geven. Je kan hem ook gestaag binnenvissen, ineens stilhouden, om vervolgens met een serie rukjes aparte bewegingen te laten maken onderwater. Wat je ook kiest, probeer het wat af te wisselen. Daardoor is de kans het grootst dat je een mooie roofvis weet te verleiden.

Twitchbait baars

Vissoorten

Maar wat voor soorten roofvis kan je met een twitchbait dan vangen? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nogal eenvoudig: je kan er namelijk vrijwel elke roofvis vangen! Vissen op snoek wordt er, zeker in landen als Duitsland, Denemarken, en Zweden, vaak meegedaan. Ook snoekbaars kan je met wat dieper lopende twitchbaits prima vangen. Baars vang je meestal met wat kleinere twitchbaits terwijl je hier ook roofblei, kopvoorn, en zelfs forel mee kan binnenhalen. In Noorwegen en Schotland wordt er zelfs mee op zalm gevist. En in de Verenigde Staten zijn ze niet meer weg te denken bij het vissen op diverse soorten bass. Zo zie je maar weer, het gaat hier om een bijzonder stukje kunstaas. Probeer er zelf maar eens mee te vissen. De kans is groot dat je wat vangt.

Video

In de onderstaande video wordt er meer over twitchbaits uitgelegd:

Goede twitchbaits uit ons assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.