Kunstaas redden

kunstaas redden tips

Bij het vissen met kunstaas ontkom je er niet aan dat je wel eens onder water vast komt te zitten. Waterplanten, takken, boomstammen, plastic tassen en ander afval kunnen een ware hindernis vormen. Als je zo je kunstaas verspeelt dan is dat erg jammer. En het kan nog kostbaar zijn ook, zeker wanneer het om een mooie plug, jerkbait of swimbait van merken zoals Rapala, Spro, Savage Gear, Strike Pro, of Fox Rage gaat. Hoe kan je in een dergelijke situatie je kunstaas redden? Wij zetten enkele tips voor je op een rij.

Kunstaas onder spanning

Meestal weet je niet precies waar je kunstaas aan vast zit of hoe groot het obstakel is waar je mee te maken hebt. Een goede truc is dan om de spanning op je kunstaas even op te voeren. Doe dit niet door aan je hengel krom te trekken maar pak de lijn vast. Mocht dit te scherp voor je handen zijn wikkel dan iets om je handen ter bescherming. Trek vervolgens aan de lijn en zet deze behoorlijk onder spanning. De kans bestaat dat het kunstaas zo los zal komen.

Kunstaas redden hoeken

Wissel de hoek waaruit je trekt af. Probeer zowel links als rechts van de plek te komen waar je kunstaas vast zit. Trek vanuit deze verschillende hoeken aan je lijn en probeer het zo los te trekken. Kan je aan de andere kant van het water komen dan is ook dit het proberen waard. Zo zet je het kunstaas vanuit diverse kanten onder spanning. Afhankelijk waar je aan vast zit kan het zo los worden getrokken en kan je hopelijk je kunstaas redden.

Kunstaas laten schieten

Als je kunstaas aan een solide obstakel vast zit dan kan het laten schieten van het kunstaas wel eens helpen. Denk hierbij aan situaties waarbij je vast zit achter keien, stenen, of basaltblokken. Je brengt de spanning op de lijn en laat deze plots helemaal los. Dit kan met de hand maar wellicht is het makkelijker om de hengel naar de plek te laten wijzen waar je vast zit en met de molen de lijn onder spanning te zetten. Door de beugel te openen terwijl er spanning op de lijn staat heb je kans dat het kunstaas terug schiet en dat je zo je kunstaas kan redden.

kunstaas redden lijn

Kunstaasredder

Werken bovenstaande trucs niet dan biedt de zogenaamde kunstaasredder mogelijk soelaas. Een kunstaasredder bestaat uit een ring waar een bosje stalen kettinkjes aan hangen. Aan de ring zit meestal een koord met een hoge trekkracht. Door de ring op je lijn te schuiven en de hengel hoog te houden glijdt de ring over de lijn naar het kunstaas toe. Vervolgens is het zaak om de hengel zo te bewegen en af en toe aan het koord te trekken dat de stalen kettinkjes een dreg van het kunstaas haken. Heb je zo eenmaal beet dan trek je aan het koord op het  los te trekken. Als je muurvast zit kan het zijn dat je een haakpunt wat krom trekt maar dat is altijd nog beter dan kunstaas verspelen. De kunstaasredder kan in de meeste situaties waar je vast komt te zitten je kunstaas redden, mits er dreggen aan je kunstaas zitten.

Een greep uit ons kunstaas assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.