Spinvissen

Spinvissen is een techniek die sportvissers als eeuwen gebruiken om roofvis te vangen. Met spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvisje en laat deze zo door het water bewegen dat het net lijkt alsof er daadwerkelijk een aasvisje zwemt. Spinvissen is een spannende bezigheid en niet voor niets één van de meest populaire manieren van sportvissen in Nederland en België.

Essentie van spinvissen

Spinvissen, ook wel kunstaas vissen genoemd, is een actieve manier van sportvissen. Spinvissen doe je met behulp van een spinhengel, een vismolen, en een vislijn die sterk genoeg is om de vis mee binnen te halen. Aan het uiteinde van de lijn knoop je het kunstaas waar je mee gaat vissen en in de meeste gevallen ook een stalen onderlijn of fluorocarbon onderlijn. De essentie van het spinvissen is dat je het kunstaas met je hengel in het water werpt om het vervolgens weer binnen te halen. Door het kunstaas door het water binnen te halen komt het in beweging en lijkt het net een aasvisje. Tegenwoordig heb je ook soorten kunstaas dat niet echt op een aasvisje lijkt maar waar je toch heel goed mee kan spinvissen. Dat komt omdat ze door hun actie en kleuren toch de bijtlust en agressie bij roofvissen opwekken.

Basistechnieken van spinvissen

Er zijn enkele basistechnieken bij het spinvissen waarmee je nog meer uit je kunstaas kan halen. Ten eerste is het goed om de plekken waar je gaat vissen grondig en vanuit verschillende werprichtingen af te vissen. Kam je visstekken uit door elke plek minstens tien keer te bevissen en laat als de stek het toelaat je kunstaas vanuit verschillende werprichtingen een gekozen plek passeren. Zeker als de roofvis niet echt wil dan kan een andere binnenhaalrichting van het kunstaas nog wel eens een roofvis verleiden. Ten tweede werkt het vaak goed om de binnenhaalsnelheid van het kunstaas wat te variëren. Wissel deze snelheid tijdens het binnenhalen van het kunstaas af, zorg voor enkele onregelmatigheden, of stop zo nu en dan eens. Dat leidt dikwijls tot een aanbeet. Ten derde kan je door de top van je werphengel tijdens het binnenhalen te bewegen het kunstaas zelf wat extra actie meegeven. Beweeg de hengeltop verticaal heen en weer en het kunstaas wisselt hoog en laag zwemmen af. Beweeg je hengeltop op een horizontale lijn heen en weer en het kunstaas zal dit zigzaggen in het water laten zien. Deze bewegingen zullen de roofvis alleen maar nog meer aantrekken.

Welke vissen vang je?

In Nederland en België wordt spinvissen vooral als techniek gebruikt om mee te snoek vissen, snoekbaars vissen of te baars vissen.  Een vissoort die in opkomst is en die vooral in rivieren met spinvissen wordt gevangen is roofblei. Dus ook roofblei kan je met kunstaas bevissen. Maar er zijn nog meer vissoorten die je met spinvissen kan vangen. Zo komt de meerval steeds vaker in onze wateren voor, en ook meerval kan je met met kunstaas vangen. En vergeet ook forel niet. Spinvissen is een bekende techniek om mee te gaan forelvissen. Tot slot noemen kopvoorns en windes. Deze vissen kan je op verschillende manieren vangen, waaronder met kunstaas. Je zal in dat geval wel klein kunstaas moeten gebruiken.

Soorten kunstaas om mee te spinvissen

Er zijn drie soorten kunstaas die heel populair zijn. Ten eerste zijn er de zogenaamde kunstaas pluggen. Dit zijn imitaties van visjes, zowel natuurgetrouw als in allerlei rare vormen en kleuren, die een eigen actie hebben als je ze binnenvist. Pluggen hebben een zogenaamde schoep op hun neus. Dit uitstekende plaatje geeft de plug zijn actie tijdens het binnenhalen en bepaalt tevens hoe diep de plug ‘loopt’.  De keuze voor de plug hangt af van het water en de vissoort die je wilt vangen. Bekende merken pluggen zijn Rapala, Spro, Fox Rage, Savage Gear, en Salmo. Ten tweede zijn er de spinners. Spinners bestaan uit een ovalen metalen blad dat om een harde stalen draad draait als je ze binnenhaalt. Aan het einde van de draad is veelal een dreg geplaatst. Spinners  zijn een uitstekend aas voor de wat ondiepere wateren. Merken spinners waar erg goed mee wordt gevangen zijn Mepps, Ondex, Dam Effzett, en Blue Fox. Ten derde zijn er shads. Shads zijn gummi visjes die je met een loodkop over de bodem van het viswater binnenvist. De gummi samenstelling van de shad zorgt dat hij vrij natuurlijk door het water beweegt. Bekende merken voor shads zijn Fox Rage, Spro, Berkley en Relax Lures.

Video

In de onderstaande video van Sportvisserij Nederland wordt je meer verteld over het spinvissen met kunstaas:

Hieronder een greep uit ons mooie assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.