spinvissen

Spinvissen

Spinvissen is een techniek die sportvissers als eeuwen gebruiken om roofvis te vangen. Met spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvisje en laat deze zo door het water bewegen dat het net lijkt alsof er daadwerkelijk een aasvisje zwemt. Spinvissen is een spannende bezigheid en niet voor niets één van de meest populaire manieren van sportvissen in Nederland en België.

Essentie van het spinvissen

Spinvissen, ook wel kunstaas vissen genoemd, is een actieve manier van sportvissen. Spinvissen doe je met behulp van een werphengel, een werpmolen, en een vislijn die sterk genoeg is om de vis mee binnen te halen. Aan het uiteinde van de lijn knoop je het kunstaas waar je mee gaat vissen en in de meeste gevallen ook een stalen of fluorocarbon onderlijn. De essentie van het spinvissen is dat je het kunstaas met je hengel in het water werpt om het vervolgens weer binnen te halen. Door het kunstaas door het water binnen te halen komt het in beweging en lijkt het net een aasvisje. Het meeste kunstaas heeft daarnaast een eigen actie. Hiermee bedoelen we dat het vanzelf wat begint te schudden, waggelen, draaien of trillen zodra je het met de werphengel binnen begint te halen. Dat trekt de roofvissen nog eens extra aan. Tegenwoordig heb je ook soorten kunstaas dat niet echt op een aasvisje lijkt maar waar je toch heel goed mee kan spinvissen. Dat komt omdat ze door hun actie en kleuren toch de bijtlust en agressie bij roofvissen opwekken.

Basistechnieken van het spinvissen

Er zijn enkele basistechnieken bij het spinvissen waarmee je nog meer uit je kunstaas kan halen. Ten eerste is het goed om de plekken waar je gaat vissen grondig en vanuit verschillende werprichtingen af te vissen. Kam je visstekken uit door elke plek minstens tien keer te bevissen en laat als de stek het toelaat je kunstaas vanuit verschillende werprichtingen een gekozen plek passeren. Zeker als de roofvis niet echt wil dan kan een andere binnenhaalrichting van het kunstaas nog wel eens een roofvis verleiden. Ten tweede werkt het vaak goed om de binnenhaalsnelheid van het kunstaas wat te variëren. Wissel deze snelheid tijdens het binnenhalen van het kunstaas af, zorg voor enkele onregelmatigheden, of stop zo nu en dan eens. Dat leidt dikwijls tot een aanbeet. Ten derde kan je door de top van je werphengel tijdens het binnenhalen te bewegen het kunstaas zelf wat extra actie meegeven. Beweeg de hengeltop verticaal heen en weer en het kunstaas wisselt hoog en laag zwemmen af. Beweeg je hengeltop op een horizontale lijn heen en weer en het kunstaas zal dit zigzaggen in het water laten zien. Deze bewegingen zullen de roofvis alleen maar nog meer aantrekken.

Welke vissen vang je met spinvissen

Als je gaat spinvissen vis je in principe op roofvis.  In Nederland en België wordt spinvissen vooral als techniek gebruikt om mee te snoek vissen, snoekbaars vissen of te baars vissen. Zowel vanaf de kant als vanuit de boot vangen sportvissers op deze manier met succes snoek, snoekbaars en baars. Een vissoort die in opkomst is en die vooral in rivieren met spinvissen wordt gevangen is roofblei. Dus ook roofblei kan je met kunstaas bevissen. Maar er zijn nog meer vissoorten die je met spinvissen kan vangen. De meerval komt steeds vaker in onze wateren voor, en ook meerval kan je met succes met kunstaas vangen. En vergeet ook forel niet. Spinvissen is een bekende techniek om mee te gaan forelvissen. Zeker de wat grotere forellen kan je zo prima vangen. Tot slot noemen we enkele uitzonderingen. Ofschoon het niet tot het favoriete aas behoort laten ook kopvoorns en windes zich zo nu en dan met kunstaas vangen. Mocht dit je overkomen dan weet je nu dus dat deze vissen een onverwachte maar niet geheel onlogische bijvangst tijdens het spinvissen zijn.

Soorten kunstaas om mee te spinvissen

We kunnen ruwweg drie soorten kunstaas onderscheiden. Ten eerste zijn er de zogenaamde kunstaas pluggen. Dit zijn imitaties van visjes, zowel natuurgetrouw als in allerlei rare vormen en kleuren, die een eigen actie hebben als je ze binnenvist. Pluggen hebben een zogenaamde schoep op hun neus. Dit uitstekende plaatje geeft de plug zijn actie tijdens het binnenhalen en bepaalt tevens hoe diep de plug ‘loopt’ als die wordt binnengevist.  De keuze voor de plug hangt af van het water en de vissoort die je wilt vangen. Bekende merken pluggen zijn Savage Gear, Salmo, en Spro. Ten tweede zijn er de spinners. Spinners bestaan uit een ovalen metalen blad dat om een harde stalen draad draait als je ze binnenhaalt. Zo lijken ze erg op de glimmende flanken van een visje. Aan het einde van de draad is veelal een dreg geplaatst. Spinners  zijn een uitstekend aas voor de wat ondiepere wateren. Merken spinners waar erg goed mee wordt gevangen zijn Mepps en Ondex. Ten derde hebben we de shads. Shads zijn gummi visjes die je met een loodkop over de bodem van het viswater binnenvist. Je hebt ze in alle kleuren en maten. De gummi samenstelling van de shad zorgt dat hij vrij natuurlijk door het water beweegt. Shads lijken het meeste op visjes maar je hebt ook nog de verwant twisters en andere worm imitaties. Ook hier kan je met een loodkopje succesvol mee spinvissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.