Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Kunstaas vissen

kunstaas vissen snoek

Wat is kunstaas vissen nu precies en hoe vang je hier vis mee? En wat voor soorten vis kan je met kunstaas vangen? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rij.

Kunstaas vissen inleiding

Vooral als je minder bekend bent met vissen dan kan het lastig zijn om je een voorstelling van kunstaas vissen te maken. Veel mensen denken dat kunstaas vissen net als gewoon vissen betekent dat je op een stoeltje zit. Niets is echter minder waar. Kunstaas vissen is een actieve manier van vissen. Je werpt hierbij kunstaas in en haalt het telkens weer binnen. Dit kunstaas is bijvoorbeeld een kunstvisje of een spinner. Door het in te werpen en vervolgens weer binnen te halen krijgt het kunstaas een actie mee onderwater. Zo komt het als het ware naar je toe zwemmen. Roofvis zit het kunstaas dan aan voor een prooi en valt aan. De haken die aan het kunstaas zitten zorgen er vervolgens voor dat je de vis kan proberen binnen te halen. Het actieve van het vissen met kunstaas zit hem overigens niet alleen in het werpen maar ook in het feit dat je veel loopt. Je probeert het even op de ene plek en loopt vervolgens naar een andere plek om het daar ook te proberen. Zo kan je heel wat stekken aflopen als je met kunstaas in de weer gaat.

Wat kan je vangen?

Maar wat voor vissen kan je met kunstaas vissen dan precies vangen? Dit zijn er heel water. De bekendste is wel de snoek. Deze gestroomlijnde rover vind je in bijna al het viswater in Nederland en België. Snoekbaars is ook erg geliefd om met kunstaas te vangen. In rivieren, plassen, en kanalen kan je snoekbaars vinden. Vooral met kunstaas dat tegen de bodem wordt gevist kan je prima snoekbaars vangen. En ook de baars mogen we niet vergeten. Deze fraaie stekelridder hapt graag naar kunstaas. Met kleine pluggen, shads, en spinner kan je hem goed vangen. Naast de bekende drie zijn er ook nog andere vissoorten die je met kunstaas kan vangen. Forel, roofblei en de steeds vaker voorkomende meerval kan je tijdens het kunstaas vissen aan de haak krijgen. Maar ook kopvoorn en winde laten zich door kunstaas verleiden. En ook dat is het leuke van deze manier van vissen want je weet van tevoren nooit precies wat je gaat vangen. Dat maakt het een extra spannende bezigheid.

kunstaas vissen werpen

Kunstaas vissen uitrusting

Wat voor materiaal heb je nodig als je gaat kunstaas vissen? Ten eerste een werphengel met een goede vismolen. Deze werphengel wordt ook wel spinhengel genoemd en is meestal tussen de 2 en 3 meter lang. Bij voorkeur heeft de spinhengel een wat stevige actie. Dan kan je als je aan het kunstaas vissen bent makkelijker de haak zetten als bijvoorbeeld een snoek toeslaat. De vismolen mag licht zijn maar moet wel een goede slip hebben. Daar kan je de vis mee afdrillen. Naast de hengel en de molen zijn de lijn en onderlijn erg belangrijk. Als vislijn wordt meestal gevlochten lijn gebruikt. Deze heeft weinig tot geen rek zodat je ook op grote afstand goed contact met je kunstaas houdt. En een onderlijn heb je nodig om te voorkomen dat roofvis de vislijn doorbijt. Een stalen onderlijn of een fluorocarbon onderlijn voorkomen dit.

Wat voor kunstaas?

Kunstaas vormt natuurlijk het belangrijkste onderdeel als je uitrusting. Zoals je in onze webwinkel ziet zijn er heel veel soorten kunstaas die je goed kan gebruiken. Denk hierbij aan kunstaas pluggen, spinners, lepels, jerkbaits, en softbaits. Je kiest hierbij het soort kunstaas waar je de vissoort mee kan vangen waarop je gaat kunstaas vissen. Ook is het belangrijk dat dit kunstaas past bij het viswater waar je in gaat vissen. Vis je bijvoorbeeld in de polder, in vijvers in woonwijken of in niet te diepe kanaaltjes? Dan heb je kunstaas nodig dat niet zo diep loopt. Spinners zoals de Ondex Spinner, de Mepps Tandem spinner, en de Mepps Lusox zijn dan een goede keuze. Vis je in dieper water zoals in rivieren, plassen en kanalen? Dan kan je beter wat dieplopender kunstaas kiezen zoals de Salmo Hornet of shads zoals de Zander Pro, de Spikey Shad of de Pro Shad van Fox rage.

Video kunstaas vissen

In de onderstaande video van Sportvisserij Nederland wordt er mee uitgelegd over kunstaas vissen:

Een greep uit ons fraaie kunstaas assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 70 11

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.