kunstaas vissen

Kunstaas vissen

Kunstaas vissen is een erg leuke bezigheid die door veel vissers in Nederland en België wordt gedaan. Maar wat is kunstaas vissen nu precies en hoe vang je hier vis mee? En wat voor soorten vis kan je met kunstaas vangen? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rij.

Kunstaas vissen inleiding

Vooral als je minder bekend bent met vissen dan kan het lastig zijn om je een voorstelling van kunstaas vissen te maken. Veel mensen denken dat kunstaas vissen net als gewoon vissen betekent dat je op een stoeltje zit. Niets is echter minder waar. Kunstaas vissen is een actieve manier van vissen. Je werpt hierbij kunstaas in en haalt het telkens weer binnen. Dit kunstaas is bijvoorbeeld een kunstvisje of een blinker. Door het in te werpen en vervolgens weer binnen te halen krijgt het kunstaas een actie mee onderwater. Zo komt het als het ware naar je toe zwemmen. Roofvis zit het kunstaas dan aan voor een prooi en valt aan. De haken die aan het kunstaas zitten zorgen er vervolgens voor dat je de vis kan proberen binnen te halen. Het actieve van kunstaas vissen zit hem overigens niet alleen in het werpen maar ook in het feit dat je veel loopt. Je probeert het even op de ene plek en loopt vervolgens naar een andere plek om het daar ook te proberen. Zo kan je heel wat stekken aflopen als je met kunstaas in de weer gaat.

Kunstaas vissen materiaal

Wat voor materiaal heb je nodig als je gaat kunstaas vissen? Ten eerste een werphengel met een goede molen. Deze werphengel wordt ook wel spinhengel genoemd en is meestal tussen de 2 en 3 meter lang. Bij voorkeur heeft de spinhengel een wat stevige actie. Dan kan je als je aan het kunstaas vissen bent makkelijker de haak zetten als bijvoorbeeld een snoek toeslaat. De molen mag licht zijn maar moet wel een goede slip hebben. Daar kan je de vis mee afdrillen. Naast de hengel en de molen zijn de lijn en onderlijn erg belangrijk. Als vislijn wordt meestal gevlochten lijn gebruikt. Deze heeft weinig tot geen rek zodat je ook op grote afstand goed contact met je kunstaas houdt. Een onderlijn is meestal een dun staaldraadje. Dit heb je nodig om te voorkomen dat roofvis met tanden je lijn doorbijt. En natuurlijk heb je ook het kunstaas zelf nodig. Denk aan kunstaas pluggen, spinners, lepels, jerkbaits, en softbaits. Hier kan je prima mee kunstaas vissen. En tot slot melden we, niet onbelangrijk, dat een roofvisnet en goede tangen voor het onthaken een must zijn. Het net heeft bij voorkeur een rubberen coating en de haken moeten lang genoeg zijn om een grote roofvis mee te onthaken.

Kunstaas vissen vissoorten

Maar wat voor vissen kan je met kunstaas vissen dan precies vangen? Dit zijn er heel water. De bekendste is wel de snoek. Deze gestroomlijnde rover vind je in bijna al het viswater in Nederland en België. Snoekbaars is ook erg geliefd om met kunstaas te vangen. In rivieren, plassen, en kanalen kan je snoekbaars vinden. Vooral met kunstaas dat tegen de bodem wordt gevist kan je prima snoekbaars vangen. En ook de baars mogen we niet vergeten. Deze fraaie stekelridder hapt graag naar kunstaas. Met kleine pluggen, shads, en spinner kan je hem goed vangen. Naast de bekende drie zijn er ook nog andere vissoorten die je met kunstaas kan vangen. Forel, roofblei en de steeds vaker voorkomende meerval kan je tijdens het kunstaas vissen aan de haak krijgen. Maar ook kopvoorn en winde laten zich door kunstaas verleiden. En ook dat is het leuke van kunstaas vissen want je weet van tevoren nooit precies wat je gaat vangen. Dat maakt het een extra spannende bezigheid.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.