Kunstaas pluggen

kunstaas pluggen salmo

Kunstaas pluggen zijn bij veel sportvissers geliefd. Wij hebben er dan ook heel wat in ons uitgebreide pluggen assortiment. Maar de ene plug is de andere niet. Waar moet je op letten als je met pluggen gaat vissen? Wij zetten een aantal richtlijnen voor je op een rij.

Kunstaas pluggen lengte

Kunstaas pluggen zijn er in verschillende lengtes. Over het algemeen is het zo dat je met grotere pluggen grotere vis vangt. Het belangrijkste is echter dat je ze in een lengte kiest die past bij de roofvis waar je op gaat vissen. Zo geven baars en forel de voorkeur aan pluggen van een centimeter of 5 tot 7. Snoekbaars kan je goed vangen met pluggen van een centimeter of 9 tot 15. Ga je snoekvissen? Dan kan je het beste met een lengte van een centimeter of 10 tot 20 aan de slag.

Kunstaas pluggen kleur

Kenners zijn het er over eens dat roofvissen kleuren onderscheiden. In troebel water is dit enigszins beperkt. Daardoor kan je in troebel water het beste met kunstaas pluggen in opvallende kleuren vissen. In dit soort situaties doen opvallend geel en oranje doen het vaak goed. Maar ook fluorescerende kleuren kan je inzetten. Vis je in helder water? Daar kunnen roofvissen kleuren heel goed onderscheiden. Ga in dit soort wateren voor wat meer natuurgetrouwe kleuren. Kleurimitaties van prooivis zoals voorn doen het veelal goed (zilver, wit). Maar ook met kunstaas pluggen in baarskleuren kan je erg goed vangen. Zowel baars, snoek als snoekbaars eten namelijk kleine baars. De vele vangsten op baarskleurige pluggen hebben dit wel bewezen. Let hier op bij het kunstaas kopen.

kunstaas pluggen rapala

Vorm kunstaas pluggen

Kunstaas pluggen zijn er in diverse vormen. Slanke pluggen lijken het meeste op prooivis. Bolle pluggen hebben hier veel minder van weg en vallen vooral op. Daarnaast heb je ook nog twee- en driedelige pluggen. Wat je het beste kan gebruiken hangt vooral af van wat je wilt vangen en waar je vist. Roofvissen zoals snoekbaars en forel vang je het beste met slanke pluggen. Ook baars en snoek kan je hiermee vangen maar die laten zich ook door bolle kunstaas pluggen verleiden. Wat betreft de invloed van het viswater is het zo dat je in stromend water beter slankere pluggen kan gebruiken. Dan krijgt de stroming minder snel vat op de plug. In stilstaand water doen zowel slanke als bolle pluggen het goed. En wil je pluggen met extra actie? Dan zou je voor de twee- of driedelige pluggen kunnen kiezen.

Duikdiepte

Een belangrijke keuze die je zal moeten maken is hoe diep je kunstaas pluggen lopen. Hebben pluggen een naar beneden wijzende schoep op hun neus, dan lopen ze vaak ondiep. Pluggen met een schoep die schuin van de neus af naar voren wijst zullen dieper lopen. Maar ook de uitvoering van kunstaas pluggen is van belang. Ruwweg kan je pluggen namelijk in drijvende en zinkende varianten indelen. De keuze voor het soort plug hangt vooral af van het water waar je in vist. In ondiepe wateren gebruiken we ondiep lopende drijvende pluggen. In dieper water, als je bijvoorbeeld wil snoekbaars vissen, kan je het beste met diep lopende en/of zinkende kunstaas pluggen vissen.

Aangeraden kunstaas pluggen

Omdat we vraag de vraag krijgen of we een aantal kunstaas pluggen willen aanraden, sluiten we af met enkele aanbevelingen. We doen dit op basis van de vissoort die je zou kunnen vangen:

Een greep uit ons mooie assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.