Jerkbait vissen

jerkbait vissen

Jerkbait vissen is een zeer actieve en succesvolle manier om roofvis te vangen. Je kan er snoek, maar ook baars, roofblei en snoekbaars mee aan de schubben komen. Maar wat houdt deze manier van vissen precies in? Hieronder vertellen we je er graag meer over.

Wat is jerkbait vissen?

Voor het meeste kunstaas geldt dat je het inwerpt en binnenvist. Het krijgt daarmee vanzelf zijn actie en lokt zo aanbeten uit. Bij het jerkbait vissen geldt dit veel minder. Een jerkbait is een imitatie van een prooivis die geen duiklip heeft zoals een kunstaas plug. Daardoor is zijn actie beperkt als je hem gewoon binnenvist. Dit kan je echter veranderen door hem met korte rukken binnen te vissen. Hierdoor zal de jerkbait onregelmatige spongen in het water maken en zo een gewonde of aangeslagen prooi imiteren. Het is met name dit onregelmatige wat roofvissen verleid om toe te slaan. Vooral bij het snoek vissen is deze manier van vissen erg populair. Dit komt ook omdat jerkbaits in alle wateren goed kunnen worden gebruikt, ook in de vele ondiepe wateren die ons land kent. Naast snoek ontdekken steeds meer vissers dat jerkbait vissen ook werkt bij het vissen baars en roofblei. Het levert vaak felle aanbeten op.

Soorten jerkbaits

Bij het jerkbait vissen kan je verschillende soorten jerkbaits gebruiken. De meest bekende soorten zijn de zogenaamde sliders, divers, hybride jerkbaits en de topwaters. De sliders zijn het meest bekend. Er wordt erg goed mee gevangen. Deze jerkbaits schieten zijdelings door het water (links, rechts, links, rechts etc) en zijn makkelijk in beweging te krijgen. De divers laten een andere beweging zien. Ze drijven en duiken naar beneden zodra je ze een ruk geeft. Het idee is dat je ze dan weer naar het oppervlakte laat stijgen en vervolgens de volgende ruk te geven. Deze manier van bewegen zet roofvis aan om toe te slaan. Hybride jerkbaits combineren de beweging van sliders en divers. Ze zijn wat lastiger te vissen maar kunnen erg goed werken. De topwaters tot slot blijven altijd aan het wateroppervlak. Met name in de zomer leveren ze bij het jerkbait vissen regelmatig mooie vis op.

jerkbait vissen werpen

Uitrusting jerkbait vissen

Wat heb je nodig als je wil jerkbait vissen? Het begint met de juiste hengel. Veel vissers gebruiken een jerkbait in combinatie met een jerkbait hengel. Dit is in dit geval meestal een baitcaster hengel met een bijhorende reel. Maar dit betekent niet dat je met een spinhengel en een gewone vismolen niet met een jerkbait kan vissen! Het gaat er om dat de hengel het juiste werpgewicht heeft om de jerkbaits te werpen en dat hij een redelijke stijve/stugge actie heeft. Een niet te lange spinhengel (max 2.10 a 2.20 meter) volstaat dan ook. Ook met deze hengel kan je de jerkbait met rukjes binnenvissen. Wat bij je uitrusting natuurlijk niet mag ontbreken zijn gevlochten vislijn en een onderlijn. De vislijn moet gevlochten zijn omdat je zo veel meer contact met de jerkbait hebt. De onderlijn kan van staal of fluorocarbon zijn. Kies bij voorkeur een wat dikke en niet te soepele onderlijn. Zo voorkom je dat je onderlijn aan de dreggen van de jerkbait komt te zitten terwijl je deze binnenvist.

Welke jerkbait kies je?

Zoals je ziet in ons mooie jerkbait assortiment is het aanbod best groot. Met welke kan je het beste gaan jerkbait vissen? Het antwoord op deze vraag hangt van een paar zaken af. Ten eerste raden wij jerkbaits van dbekende merken aan omdat deze zich door en door hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan de Strike Pro Buster Jerk, de Salmo Slider, de Salmo Fatso, de Spro Rapper, de Spro Iris Flash Jerk en de Spro Iris Fatboy. Ten tweede hangt je keuze af van de vis die je wilt vangen. Ga je voor snoek? Kies dan een jerkbait van 10 centimeter of meer. Ga je voor baars of roofblei? Dan zijn jerkbaits van 5 – 7 centimeter een goede keuze. Ten derde is het zo dat sommige jerkbaits drijven en sommige zinken. Dat bepaalt vooral hun diepgang. Kijk altijd even hoe diep een jerkbait loopt voor dat je ermee gaat vissen. Dat voorkomt dat je te ondiep (op groot water) of te diep (polder) vist.

Jerkbait vissen video’s

Bekijk hieronder de video van Salmo waarin je ziet hoe er met de Salmo Slider en de Salmo Fatso snoek in de polder wordt gevangen. In de video van Rapala zie je niet alleen hun Twitching Rap maar ook drie goede tips voor het jerkbait vissen.

Een greep uit ons mooie jerkbait assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.