Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Dropshot vissen

dropshot vissen montage aas

Dropshot vissen is een techniek van kunstaas vissen die vanuit de Verenigde Staten naar Europa is overgewaaid. In Nederland en Belgie wordt deze techniek regelmatig ingezet bij het snoekbaars vissen en baars vissen. In dit artikel leggen we je uit wat dropshot vissen is en hoe je dit het beste kan doen.

Dropshot vissen techniek

Dropshot vissen betekent dat je met aas niet op de bodem vist maar net daarboven. Dat doe je door aan het uiteinde van je lijn een loodje te bevestigen en net daarboven het kunstaas vast te maken. Het lood staat dan op de bodem en het aas dwarrelt er tientallen centimeters boven. Het idee is dat je met dropshot vissen minder snel vast komt te zitten en dat het aas extra opvalt voor de aanwezige roofvis. Dropshot vissen komt het meest tot zijn recht vanuit een bootje of vanaf de kant waar het water direct erg diep is. Zo kan je het lood laten zakken en af en toe met je hengel een beetje naar boven halen of iets verslepen. Door wat tikjes te geven met je hengel krijgt het aas extra beweging mee wat het nog aantrekkelijker maakt voor roofvis om toe te slaan.

Dropshot vissen aas

Het bekendste aas voor dropshot vissen zijn softbaits. Shads, zoals de Fox Rage Slick Shad, de Spro Iris V Power, worden het meeste ingezet. Ze worden aan een enkele haak  boven het lood gevist waarbij de haak door het kopje van het kunstaas wordt bevestigd. Dit soort kunstaas beweegt aantrekkelijk in het water en trekt vaak vis aan. Maar ook met echte wormen of met dode visjes kan je dropshot vissen. Dit blijft een kwestie van uitproberen en je eigen voorkeur. De meeste vissers geven de voorkeur aan niet te groot aas als ze met de dropshot methode gaan vissen. Aasjes van een centimeter of 8 worden het meest gebruikt. Maar als je echt op zoekt bent naar grote vis dan zou je ook tot een centimeter of 15 kunnen gaan.

Montage voor de dropshot

Zoals gezegd bevestig je aan het uiteinde van je lijn een loodje. Je kan hier het beste een speciaal dropshot loodje van een gram of 10 voor gebruiken. In stromend water zou je voor wat zwaarder lood kunnen kiezen. Het is belangrijk dat je daarboven een haak haaks op de lijn zet. Het beste kan je van een speciale dropshot haak gebruik maken. Je montage komt er dan zo uit te zien als in de onderstaande figuur.

dropshot vissen basis

De meeste sportvissers vissen met 1 haak als ze dropshot vissen maar je zou ook met meerdere haken boven elkaar kunnen gebruiken. Probeer dan in ieder geval een centimeter of 30 tussen de shads/softbaits te laten zitten. Dat voorkomt dat ze met een wat slappere vislijn aan elkaar vast komen te zitten. Al met al ziet deze montage er als volgt uit:

dropshot vissen twee shads

Tot slot vermelden we dat de hierboven getoonde montages de haak door de body van het kunstaas hebben zitten. Je kan als je met niet te lange shads vist echter ook een wat kortere haak met een wat wijdere haakbocht gebruiken. Deze prik je door de bek/kop van het kunstaas prikt. Als een baars of snoekbaars toeslaat dan zal pakt hij waarschijnlijk de shad in een keer in zijn bek. Je behoudt in principe dus je inhakingskansen. Een voordeel van een montage door de bek/kop is dat er geen haaksteel door de shad loopt. Daardoor behoudt deze wat beter zijn soepele actie.

Dropshot vissen stekken

Je kan zowel vanaf de kant als vanuit een bootje dropshot vissen. Als je vanaf de kant gaat dropshot vissen dan bieden kades, kanalen, en havens meestal goede mogelijkheden. Vis hierbij op de wat diepere plekken, op kruisingen van waterwegen, naast schepen, tussen schepen en de kant, of in de buurt van dukdalven. Door het aas met enige regelmaat wat boven de bodem te laten dansen zal je al snel de interesse van roofvis wekken. Ga je met een bootje op pad? Probeer dan plekken te vinden waar het water ineens wat dieper is of waar je glooiingen in het bodemverloop aantreft. Snoekbaars en baars houden zich hier graag op. Ook naast lelievelden waar je vanaf de kant niet bij kan komen heb je met een dropshot hengel uit een bootje een goede kans.

Video

In de onderstaande video van Spro wordt je meer uitgelegd hoe je het beste kan dropshot vissen.

Een greep uit ons dropshot assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.