Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Meer weten over de snoek

snoek esox lucius

Snoek is een roofvis die veel voorkomt. Het is bovendien een vis waar veel mensen graag op vissen. Maar waar komt deze rover voor? Hoe lang kan hij worden? Wat eet hij en is hij gevaarlijk? Wij geven hieronder de antwoorden op veelgestelde snoekvragen.

Waar komt snoek voor?

Snoek komt in Europa in de meeste binnenwateren voor. Alleen in snelstromende riviertjes hoog in de bergen tref je hem minder aan. In Nederland komt de soort algemeen voor in allerlei wateren. Denk hierbij aan meren, plassen, polderwateren en grote en kleine rivieren en beken. Snoek is een echte zichtjager en gedijt goed in helder water. Maar ook in troebel water tref je hem aan. De snoek is over een groot deel van de wereld terug te vinden in meerder ondersoorten. In Noord-Amerika ziet hij er echter anders uit dan in Europa. Hij kan daar langer worden en wordt ook wel musky genoemd. Op het zuidelijke halfrond van de wereld kom je hem veel minder tegen.

Hoe lang wordt snoek?

De snoek is een van de langste vissen in het zoete water. Alleen meerval wordt langer. De maximale lengte van snoek wordt geschat op ongeveer 140 centimeter. Het Nederlandse record staat momenteel op 138 centimeter. De vrouwtjes worden langer dan de mannetjes. Snoek is een snelle groeier. Na het eerste jaar zijn ze een centimeter of 20. Na het tweede levensjaar 35 centimeter en na het derde levensjaar 45 centimeter. De groei en totale lengte hangt wel af van de hoeveelheid prooivis in het water het de grootte van het water zelf. Bij veel prooivis en een groot wateroppervlak worden ze gemiddeld genomen het grootst.

Wat eet snoek?

snoek duiken

Snoek is een echte roofvis. Al vanaf het eerste levensjaar jagen ze op larven en kleine visjes. Vis vormt hun belangrijkste prooi. En wat eet hij dan het liefst? Vooral blankvoorn, rietvoorn, blei, jonge brasem, en baars eet hij graag. Maar ook kikkers, zwemmende muizen en ratten, en jonge eendjes worden met regelmaat gegrepen. Maar hier blijft het niet bij. Ook zijn soortgenoten mag hij graag pakken. Het zijn namelijk echte kannibalen! Wat betreft de grootte van zijn prooi kunnen we nog wat opvallends melden. De prooi is namelijk niet snel te groot. Snoek pakt prooivissen tot aan 40% van zijn eigen lengte! Dit leert ons ook dat het aas niet snel te groot is als je met kunstaas op hem wil gaan vissen.

Hoe jaagt snoek?

Snoek is een echte zichtjager. Hij stelt zich daarbij bij voorkeur verdekt op. Hij ligt stil tegen de bodem om toe te slaan. Nog liever maakt hij gebruik van waterplanten, takken in het water, bootjes, steigers en andere objecten. Hij ligt hier in een hinderlaag en slaat dan razendsnel toe. Dit doet hij met een korte krachtsexplosie. Hierbij kan hij in één seconde maar liefst 7 meter overbruggen. Hij moet zijn prooi hierbij wel meteen zien te grijpen. Hij blijft hem niet achtervolgen maar gaat voor een overrompelende korte actie. En als hij zijn prooi heeft dan laat hij hem niet meer los. De honderden(!) tanden in zijn bek houden de prooi muurvast.

Is snoek gevaarlijk?

Veel mensen hebben geen idee wat er in het water in hun woonwijk zwemt. Als je ze dan vertelt dat er grote snoeken zitten dan schrikken ze toch even. Een vraag die je dan kan verwachten is of deze grote roofvissen gevaarlijk zijn. Het antwoord is een duidelijk nee. Heel, heel af en toe lees je in de media dat een snoek zich heeft vergist en een hand of voet die in het water bungelt heeft gegrepen. Dit was dan echter een grote vergissing en het komt bijna nooit voor. Ongetwijfeld zag hij het voor een prooi aan. Snoek jaagt niet op kinderen en huisdieren. Hun belangrijkste prooi is vis. Alleen als je geen ervaring hebt met snoek vissen dan kan het onthaken een klusje zijn waar je bij moet oppassen. Je moet nooit zomaar je hand in de bek steken. Leer jezelf samen met andere vissers aan hoe je de bek moet openen (kieuwgreep) en hoe je de snoek veilig kan onthaken en kan terugzetten. Dan kan er niets gebeuren.

Meer weten?

Meer weten over de snoek? Lees dan eens dit onderzoek van Sportvisserij Nederland. In dit onderzoek is op een heel leesbare manier een totaaloverzicht gegeven van kennis over de snoek. Het is heel leuk om te lezen en je leert de bijzonderheden van de snoek echt kennen. Kortom, meer weten over de snoek is echt een aanrader!

Goed kunstaas voor snoek:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.