Snoekbaars vissen is al jaren erg populair. Steeds meer vissers gaan er met de hengel op uit om deze fraaie rover te vangen. Maar waar moet je op letten als je een snoekbaars hengel kiest? Wij zetten wat tips voor je op een rij.

Snoekbaars hengel eigenschappen

snoekbaars hengel

Snoekbaars heeft een voorkeur voor de wat grotere en diepere wateren. Vandaar dat er op snoekbaars eigenlijk altijd met een werphengel wordt gevist. Bij voorkeur bezit deze hengel een aantal eigenschappen. Ten eerste zal hij vrij soepel moeten zijn. Hiermee voel je de aanbeet beter aan dan met een stijve pook en je drilt er de snoekbaars ook evenwichtiger mee af. Ten tweede zal de snoekbaars hengel voldoende body moeten hebben om de haak mee te zetten. De bek van snoekbaars is vrij hard en vis missen omdat de hengel niet genoeg body heeft zou zonde zijn. Ten derde dient de lengte van de snoekbaars hengel in evenwicht te zijn met de manier van vissen. Bij kunstaas vissen, zeker vanuit de boot, is een korte hengel het beste (een meter of twee). Vis je met dood aas vanaf de kant? Dan mag de hengel gerust wat langer zijn (een meter of 3 of meer).

Soorten snoekbaars hengels

Het aanbod van snoekbaars hengels is enorm. Het lijkt wel alsof er voor elke methode om te snoekbaars vissen een werphengel is bedacht. Veelal gaat het hier om spinhengels met onderling net wat andere eigenschappen. Elke spinhengel krijgt hierbij een eigen naam mee. Een kleine opsomming:
•    Jerk hengel: een snoekbaars hengel waarmee je met jerkbaits vist.
•    Troll hengel: een hengel om slepend mee te vissen.
•    Jig hengel: een hengel om mee te vissen met jigheads. Hij wordt vooral voor shad vissen gebruikt.
•    Shad hengel: een hengel speciaal bedoeld voor het snoekbaars vissen met shads.
•    Verticaal hengel: hengel om recht naar onderen mee te vissen. Dit gebeurt meestal vanuit een bootje met softbaits.
•    Cast hengel: een hengel om ver mee met kunstaas pluggen, shads en ander kunstaas te kunnen werpen.
•    Dropshot hengel: een hengel om de dropshot techniek mee te kunnen toepassen.
•    Bait cast hengel: een hengel om kunstaas en natuurlijk aas mee te werpen.
•    Dead bait hengel: een snoekbaars hengel om mee met dood aas te vissen.

Snoekbaars hengel kiezen

De opsomming van soorten hengels laat zien dat een snoekbaars hengel kiezen alles behalve makkelijk is. Maar laat je niet door de commercie misleiden door te denken dat je voor iedere methode van snoekbaars vissen een aparte hengel nodig hebt. Dit gaat misschien op voor de topexperts maar de gemiddelde snoekbaarsvisser kan echt wel met een of twee hengels uit de voeten. Ben je van plan om met kunstaas te vissen dan kom je in de meeste gevallen uit bij een soepele spinhengel met voldoende body. Kies je een soort hengel zoals wij hierboven hebben opgesomd? Vergeet dan niet dat je met de meeste van deze hengels prima op verschillende manieren kan snoekbaars vissen. En kies vooral een snoekbaars hengel met een allround karakter als je geen trek hebt in het aanleggen van een hele verzameling snoekbaars hengels. Ga je met dode aasvisjes of een stukje vis snoekbaars vissen? Dan volstaan zelfs een soepele (karper) penhengel of een stevige matchhengel. Ook hier kan je flink wat mooie snoekbaarzen mee vangen.