Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Onderlijn

onderlijn voor snoek

Het gebruik van een onderlijn bij het vissen op snoek is een absolute must. Als je dit niet doet bijt snoek met zijn honderden tanden zo door je hoofdlijn heen. Maar welke onderlijnen heb je eigenlijk en wat bepaalt welke je het beste kan gebruiken? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rij.

Onderlijn soorten

Een heel oude manier om je kunstaas tegen snoektanden te beschermen is het zogenaamde spinstangetje. Dit bestaat uit een stug stukje staaldraad van een centimeter of 10. Het gebruik van een spinstangetje is niet aan te raden want het is niet flexibel en te kort. Veel beter kan je een wat langere stalen onderlijn gebruiken. Die zijn er in alle soorten en maten. Zeker de varianten die uit een bundeltje dunne stalen bestaan bieden voldoende bescherming en zijn ook nog eens erg soepel. De soepelheid van de onderlijn is belangrijk omdat dit zorgt dat de werking van je kunstaas niet wordt belemmerd. En hecht je veel waarde aan het zo onzichtbaar mogelijk zijn van je onderlijn? Dan zou je een fluorocarbon onderlijn kunnen proberen. Dit valt bijna geheel weg in het water en zorgt er voor dat de snoek minder argwaan heeft als hij je kunstaas voorbij ziet komen.

Onderlijn kopen

Het aanbod aan onderlijnen in onze webwinkel is groot. Waar moet je op letten? Ten eerste kan je kiezen uit staal, titanium en fluorocarbon. In de meeste gevallen volstaat staal. Voor nog meer hardheid of onzichtbaarheid zou je respectievelijk titanium of fluocarbon kunnen overwegen. Ten tweede is de lengte belangrijk. Met een te korte onderlijn (kleiner dan 30 centimeter) loop je kans dat snoektanden alsnog je hoofdlijn te pakken krijgen. Ten derde, zal je op de speldwartel moeten te letten. Er zijn typen die niet deugen want die duw je zo open. Deze hebben wij bewust niet in ons assortiment. Ten vierde zal je de onderlijn af moeten stemmen op het kunstaas waar je mee gaat vissen. Een ultradunne onderlijn laat zich lastig met 20 centimeter kunstaas pluggen of jerkbaits combineren, ook omdat de wartels hiervan meestal te fijn zijn. Zorg dus dat onderlijn en kunstaas mooi in balans zijn.

onderlijn fluorocarbon snoek

Onderlijn maken

Als je volledige controle over je materiaal wilt hebben dan kan je ook zelf je onderlijnen maken. Dit is in veel gevallen ook nog eens goedkoper dan ze te  kopen. Het enige dat je nodig hebt zijn:
•    Staaldraad of fluorocarbon draad
•    Tonwartels/swivels
•    Goede speldwartels
•    Sleeves
•    Een tang voor het dichtdrukken van de sleeves.
Je kan al deze spullen in ons assortiment van onderlijnmateriaal vinden. Door je eigen onderlijn te maken kan je perfect inspelen om de viswijze die je voor ogen hebt. Ga je snoekbaars vissen of baars vissen? Dan is een korte (25 centimeter) dunne en vooral soepele onderlijn zo gemaakt. Vis je met klein kunstaas? Dan kan je een dunnere onderlijn en vooral wat kleinere wartels gebruiken. Voor het slepen met groot kunstaas op snoek zijn wat langere onderlijnen (30 a 40 centimeter) van fluorocarbon vaak erg geschikt. De wartels zullen hierbij wat groter en steviger moeten zijn. Heb je zelf de materialen en handigheid in huis? Dan is het zelf maken van onderlijnen een fluitje van een cent en kan je er haarfijn mee op je eigen viswijze inspelen.

Een greep uit ons mooie onderlijnen assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.