Snoekbaars is een vis die zich het beste op wat groter water laat vangen. Rivieren, kanalen en plassen zijn het domein van deze mooie sportvis. Een bootje is dan een goede eerste stap. Maar hoe vind je en vang je de snoekbaars als je vanuit een bootje vist?

Keuze voor een boot en visvinder

snoekbaars vissen boot

De sportvisser die snoekbaars op groot wil vangen staat voor de keuze om een bootje aan te schaffen. Bij de betere hengelsportzaken kunnen ze je vast wel helpen. Ook bij een hengelsportbeurs kan je vaak de benodigde informatie krijgen. Belangrijk is wel dat het bootje niet te klein is en een motor heeft die betrouwbaar en niet te lawaaiig is. Een boot van 4.50 meter lijkt voor de meeste situaties in Nederland en België een goede keuze. Wat betreft de veiligheid hebben polyester en aluminium boten de voorkeur. Beide materialen zijn licht en vooral sterk. Polyester is minder onderhoudsgevoelig, iets wat je mee kan nemen in je keuze. Het is daarnaast goed om voor een dubbelwandige boot te gaan, die heeft een luchtkamer waardoor de boot niet snel zal zinken. Naast de boot is een visvinder een must-have. Hiermee zoek je de diepe delen van het water op en met name de overgangen van ondiep naar diep water. Hier vind je de snoekbaars. Moderne visvinders, die je bij de betere hengelsportzaak kan kopen, bieden ook de mogelijkheid om vis te zien. Hiermee vergroot je de kans op het vinden en vangen van snoekbaars aanzienlijk.

De juiste hengelspullen voor snoekbaars vissen

Bij het vissen op snoekbaars vanuit de boot kiezen we een strakke niet al te lange werphengel. Een werphengel met een lengte van 2 meter is hierbij prima. De keuze die je hebt uit hengels voor snoekbaars is enorm. Kijk maar eens goed rond voordat je een keuze maakt. Wat betreft de molen kan je het beste voor een niet al te grote molen kiezen. Molens van Spro, Okuma en Shimano hebben over het algemeen een goede naam. Maar kies vooral wat je zelf wilt. Als lijn kiezen we een niet te dikke gevlochten lijn. 14/00 is vaak genoeg. Deze lijn heeft minder rek dan nylon waardoor je goed de haak kan zetten. En natuurlijk kunnen ook goed vistangen niet ontbreken. Een diepgehaakte snoekbaars zal je goed moeten onthaken. Neem dus altijd goede vistangen mee als je gaat snoekbaars vissen!

Techniek voor snoekbaars vissen

Vanuit een boot op snoekbaars vissen betekent dat we gaan verticalen. Verticalen is een techniek waarbij we het aas vanuit de boot op de bodem laten zakken om dit met korte schokjes op en neer te bewegen. De beweging krijg je door de hengeltop op en neer te bewegen. Als aas kan je voor een visje (spiering, voorntje) kiezen dat verzwaard is met wat lood. Toch geven de meeste sportvissers de voorkeur aan softbaits zoals de speciaal voor snoekbaars bedoelde Jackson Zanderbait. Deze zachte gummy-achtige visjes laten zich met de bijhorende loodkop prima over de bodem bewegen. Een andere techniek die kan worden gebruikt is het zogenaamde dropshotten. Hierbij bevestig je een dropshotloodje van een gram of 20 aan het eind van je lijn. Een centimeter of 50 daarboven wordt een dropshotshad bevestigd. Door de lijn strak te houden en voorzichtig op en neer te bewegen ‘danst’ het shads boven de bodem en kan zo de snoekbaars verleiden. Dat je naast snoekbaars met de dropshot techniek ook goed kan baars vissen maakt deze techniek extra aantrekkelijk. Zo maak je naast snoekbaars ook nog eens kans op een fraaie baars tijdens een visdag vanuit de boot.