Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Shads

shads snoekbaars spro

Het vissen met kunstaas shads is een erg succesvolle manier om roofvis aan de schubben te komen. Deze gummi-achtige imitaties van visjes doen het erg goed bij het snoeken, baars vissen en snoekbaarzen. Maar ook meerval kan je er goed mee vangen. 

Wat zijn goede shads?

Wat een goede shad is hangt voor een groot deel af wat voor vissoort je wilt vangen en onder wat voor omstandigheden je vist. Toch blijken een aantal soorten bij vissers erg populair. Ze zijn veelal afkomstig van bekende merken en zijn onder alle omstandigheden door en door getest. Wanneer mensen ons vragen wat voor shads nu echt goed zijn dan raden we in ieder geval aan:

  • De Zander Pro shad van Fox Rage: Een begrip onder snoekbaarsvissers. Prachtige kleuren en actie.
  • De Spro Iris Popeye: Een slanke model voor snoekbaars en baars. Of veel manieren inzetbaar.
  • De Fox Rage Slick Shad: Perfecte sofbait voor baars en snoekbaars. Te gebruiken met alle moderne technieken.
  • De Pulse Shad van Berkley: Voorzien van de Powerbait formule. Mooi actie en prima voor baars en snoekbaars.
  • De Fox Rage Pro Shad: Wellicht de beste allround shad. De grote maten zijn perfect voor snoek.
  • De Spikey Shad van Fox Rage: Voorzien van stekeltjes en een echte snoekbaars en baars vanger.
  • De Zanderbait van Jackson: De naam zegt het al. Dit is een snoekbaarstopper.
  • De Kopyto Shad van Relax Lures: Mooie staartactie en een allround shad voor roofvis.
  • De Pig Shad van Strike Pro: Topper voor dikke snoek. Waggelte aantrekkelijk door het water.
  • De Spro Wob Shad: Allround shad voor snoek en dikke snoekbaars. Al jaren een begrip.

Hoe vissen met shads?

De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummi-achtige visjes en een zogenaamde jighead. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jighead en klaar ben je. Door de jighead kan je ver ingooien en zinkt het geheel af naar de bodem. Dit betekent dat je over de bodem vist. Door je hengel met een korte beweging  naar boven te bewegen zal de shad een sprongetje over de bodem maken. Vervolgens haal je de lijn wat binnen zodat deze weer strak staat en beweeg je de hengel weer met een korte ruk naar boven. Door dit te herhalen danst de shad als het ware over de bodem, wat hem erg aantrekkelijk voor roofvis maakt.

Lengtes en vormen van de staart

Als je op bij ons assortiment softbaits kijkt dan is de kans groot dat het enorme aanbod van je opvalt. Hoe kies je dan de juiste shad? Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars. Ten tweede zal je shads met de juiste staart moeten kiezen. Hoe breder deze is en hoe haakser hij staat hoe meer weerstand hij in het water heeft. Dit is prettig in stilstaand viswater. Daar zal hij langzaam naar de bodem dwarrelen. In stromend water werkt dit echter niet. Daar kan je beter shads met een kleinere staart gebruiken die een beetje van het lichaam af staan. Dat voorkomt dat de stroming te veel grip krijgt.

shads fox rage

Shads kleuren en geuren

De keuze van shad kleuren hangt van een aantal factoren. Ten eerste de troebelheid van het viswater. In troebel water kan je beter felle en opvallende kleuren gebruiken. In helder water doen natuurlijke kleuren het beter. Ten tweede bepaalt de aanwezigheid van prooivis de kleur die je kiest. Zit er veel kleine baars in het water dan kan je wel eens veel succes met baarskleuren hebben. Tot slot vermelden we het belang van afwisselen. Probeer bij een visdag verschillende kleuren uit om zo tot de beste kleur te komen. En het klinkt misschien wat vreemd, maar je kan shads ook geur meegeven. Het merk Berkley gebruikt bijvoorbeeld haar Powerbait formule om daarmee softbaits te laten geuren. Je kan ook zelf een shad geur meegeven, bijvoorbeeld door met secondelijm wat vismeel erop te doen of door met een spuit geurstoffen (visgeur) in te spuiten.

De juiste jighead

De jighead, zoals hierboven al genoemd, bestaan uit een haak en een loodkop. Je kiest een jighead die past bij de lengte van de shads die je gebruikt. De haak moet in het midden van de rug naar buiten komen. Wat betreft de keuze van de jighead kan je, als de bodem van het water niet te zacht is, prima met ronde jigheads vissen. Deze laten zich ver ingooien. Ze worden vaak in wat dieper water gebruikt. Is de bodem wat zachter of vis je in ondiep water dan kan je het beste wat plattere gevormde zelfstaande loodkoppen gebruiken. Wat betreft de maat van de jigheads hebben wij bij elk product uit ons fraaie softbait assortiment aangegeven welke maat jighead het beste bij een shad/softbait past. Zo kies je altijd de juiste maat en weet je zeker dat je goed vist.

De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummiachtige visjes en een zogenaamde jigkop. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jigkop en klaar ben je. Door de jighead kan je de shad niet alleen ver ingooien maar zinkt hij ook af naar de bodem. Dit betekent dat je over de bodem vist. Door je hengel met een korte beweging  naar boven te bewegen zal de shad een sprongetje over de bodem maken. Vervolgens haal je de lijn wat binnen zodat deze weer strak staat en beweeg je de hengel weer met een korte ruk naar boven. Door dit te herhalen danst de shad als het ware over de bodem, wat hem erg aantrekkelijk voor roofvis maakt.

Hieronder een greep uit ons fraaie assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.