Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Uitrusting voor snoekvissen en snoekbaars vissen

uitrusting snoek baars pluggen

De sportvisser die snoek en snoekbaars wil vangen heeft in een willekeurige hengelsportwinkel zeer veel keuze. Maar wat vormt nu eigenlijk de basisuitrusting om met succes te snoeken of snoekbaarzen? De belangrijkste hengelspullen zijn hieronder voor je op een rij gezet.

Kunstaas om mee op snoek en snoekbaars te vissen

Verreweg de meeste snoek en snoekbaars wordt met kunstaas gevangen. Het aanbod aan kunstaas is enorm. Kijk maar eens in een hengelsportzaak of bij een webwinkel die hengelspullen verkoopt. Welk kunstaas het beste werkt hangt een beetje af van de situatie. Op groot water met kans op groet snoek en snoekbaars vissen we meestal met grote pluggen of grote shads. In kleiner water gebruiken we liever wat kleinere pluggen of shads, maar komt ook een kunstaassoort zoals de spinner om de hoek kijken. Probeer bij het snoeken of snoekbaarzen altijd wat af te wisselen. Je merkt dan vanzelf wat het beste werkt. Omdat je zo nu en dan best nog wel eens wat kan verspelen kan het ook geen kwaad om wat reserve kunstaas bij je te hebben.

De werphengel om mee te vissen op snoek en snoekbaars

Als je gaat snoek vissen of snoekbaars vissen gebruik je naar alle waarschijnlijkheid een werphengel. Dit zal in de meeste gevallen een speciale roofvis hengel zijn zoals wij in ons hengel assortiment hebben. Kunstaashengels zijn niet al te lang (tot een meter of 2.70) en hebben over het algemeen een stugge actie. Hierdoor kan je goed de haak zetten als je beet hebt. Als je vanuit een boot vist dan zal je een wat kortere hengel gebruiken. Deze worden door hengelsportfabrikanten ook wel verticaalhengels genoemd omdat je er vanuit de boot vaak loodrecht mee op de bodem vist. Vis je vanaf de kant dan heb je meer aan een wat langere kunstaashengel. Hiermee kan je de vis beter sturen als die aan de haak zit, wat bij beplanting en obstakels in het water erg prettig is. Als je besluit om met dood aas op snoek of snoekbaars te gaan vissen dan zou je kunnen overwegen om een dood aas hengel te kopen maar je kan dan ook met een stevige spinhengel of karperhengel vissen.

uitrusting snoek baars

De vismolen voor het snoeken en snoekbaarzen

Om met succes snoek en snoekbaars binnen te halen heb je een vismolen met een goede slip nodig. Deze slip vangt de kracht van de snoek en snoekbaars op als die er vandoor gaat. Een vismolen is bij voorkeur ook niet te zwaar. Zeker als je de hengel de hele dag in de hand hebt dan is een wat lichtere molen erg prettig. Let er ook op dat de molen voldoende vislijn kan bevatten. Voor snoek is een meter of 150 meter een dikte 16/00 gevlochten lijn of 30/00 nylon vislijn wel zo prettig. Voor snoekbaars geldt dat de molen minstens 150 meter 12/00 gevlochten lijn of 24/00 nylon lijn moet kunnen hebben. We raden hierbij aan om vislijn van een betrouwbaar merk te kiezen. Met name de Spiderwire, Berkley, Sufix en Spro vislijnen hebben een goede naam.

De onderlijn om mee te vissen op snoek en snoekbaars

Snoeken en snoekbaarzen betekent dat we altijd kans hebben dat de lijn door de tanden van deze roofvissen beschadigt. Bij het vangen van een snoekbaars valt dit meestal wel mee omdat de lijn tussen de tanden van de snoekbaars loopt. Een snoek heeft daarentegen honderden tanden. Zonder bescherming van de lijn is de kans klein dat we een snoek binnen weten te halen. Een onderlijn is dan ook noodzakelijk. Omdat je bij het snoekbaarzen ook altijd wel kans maken op snoek kan je het beste maar het zekere voor het onzekere nemen en altijd met een onderlijn vissen. Je kan ze zelf maken of kant en klare onderlijnen bij onze webwinkel kopen. Vis hoe dan ook met een stalen onderlijn of een fluorocarbon onderlijn.

Landingsnet en onthaakspullen voor de snoekvisser en snoekbaarsvisser

Als je eenmaal en mooie snoek of snoekbaars aan de lijn hebt dan wil je die graag goed binnenhalen. Een schepnet is dan echt nodig. Dit kan gerust een inklapbaar net zijn zolang het net maar niet te klein is. Een net met armen van een centimeter of 80 is erg makkelijk. Daarmee loop je niet te klooien in het heetst van de strijd maar land je de vis zonder enig probleem. Omdat we veel met kunstaas vissen is een net met grote mazen het prettigst. Kunstaas wil bij het landen van de roofvis nog wel eens in het net verstrikt raken. Feit is dat je het er bij een fijnmazig net dan veel makkelijker uit weet te krijgen. En als je de snoek of snoekbaars hebt gevangen, gebruik dan goed materiaal voor het onthaken! Een goede snoektang hoort echt thuis in elke viskoffer. Mocht de haak zo vast zitten dat je hem er niet uit krijgt, pak dan een goede tang en knip de haak door. De vis kan dan snel terug in het water en het laatste restje van de haak roest er vanzelf uit.

Kunstaas waar je prima snoek en snoekbaars mee kan vangen:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.