Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Kunstaas

kunstaas

Kunstaas is onmisbaar voor de visser op roofvis. Maar welke soorten kunstaas heb je eigenlijk? En welk kunstaas is echt goed? Wij zetten de best vangende soorten kunstaas voor je op een rij.

Kunstaas pluggen

Pluggen zijn misschien wel het meest bekende kunstaas. We hebben ze dan ook volop in ons mooie kunstaas pluggen assortiment. Pluggen lijken vaak op prooivisjes van roofvis. Het vissen met pluggen is niet moeilijk. Je gooit een plug in en als je deze dan binnenhaalt dan zorgt een schoepje op de neus dat de plug gaat waggelen, schudden en/of trillen. Zo lijkt de plug erg op een gewond visje. Er zijn ook pluggen die erg opvallende kleuren en vormen hebben. Dit soort pluggen lokken de agressie van roofvis uit. Welke plug je kiest hangt af van de omstandigheden. In diep water kies je diep lopende en in ondiep water kies je drijvende pluggen. We hebben een groot pluggen assortiment. Voorbeelden van zeer goede pluggen zijn de Spro Pikefighter, de Salmo Pike, de Spro Iris Underdog, de Fox Rage Hitcher (snoek), de Rapala Shad Rap, de Rapala Shadow Rap Shad, de Fox Rage Slick Stick (snoekbaars), de Salmo Hornet, de Rapala Jointed Shad Rap, de Spro Ikiru Crank, en de Strike Pro Cranky X (baars).

Kunstaas spinners

Spinners behoren tot de meest vangende soorten kunstaas in Nederland en België. De spinner bestaat uit een metalen/ijzeren stangetje waar een ovaal metalen blad om heen draait. Aan het uiteinde van de spinner bevindt zich veelal een drietandshaak (dreg). Spinners worden vooral in wat ondiepe wateren gebruikt en werken uitstekend in de polder. Maar je hebt ook spinners voor stromend en dieper water. Deze hebben extra gewicht om hun as bevestigd gekregen en worden vaak gebruikt voor het snoekbaars vissen op grote rivieren en het forelvissen in beken en stroompjes. Bekende merken kunstaas spinners zijn Mepps en Ondex. We hebben een mooi spinner assortiment. Erg goede kunstaas spinners zijn onder andere de Mepps Aglia, de Mepps Lusox, de Ondex Spinner, de Blue Fox Vibrax, en Spinmad tailspinners.

Kunstaas jerkbaits

Jerkbaits lijken veel op kunstaas pluggen. Het grote verschil is dat jerkbaits geen schoep hebben. Je zal als je met jerkbaits gaat vissen zelf voor de actie moeten zorgen. Je gooit een jerkbait in en haalt deze met korte rukjes binnen. Hierdoor geef je de jerkbait actie mee. Zo wordt de jerkbait zigzaggend of duikend door het water getrokken. Je kan kiezen of je met drijvende of zinkende jerkbaits vist. In ondiep water werken de drijvende beter. In diep water kan je beter zinkende jerkbaits kiezen. Een mooi overzicht van jerkbaits vind je in ons jerkbait assortiment. Goed vangende jerkbaits zijn de Salmo Slider, de Spro Rapper, de Strike Pro Buster Jerk, de Salmo Fatso, en de Spo Iris Flash Jerk.

Kunstaas softbaits

Softbaits zijn gummieachtige imitaties van visjes, wormen of kikkers die je schoksgewijs over de bodem binnenvist. Ze hebben een erg natuurlijke beweging. Je vist dit kunstaas meestal met een jighead. Dit is een haak waar aan het uiteinde een verzwaring van lood is aangebracht. Soms zetten sportvissers nog een extra haakje aan hun softbait door een stinger te plaatsen. Zo heb je meer kans om de roofvis te haken. Softbaits zijn er in tal van vormen en maten. De bekendste zijn kunstaas shads. Shads lijken het meest op visjes. Wij hebben veel shads in ons mooie softbait assortiment. Ze zijn er in alle kleuren, vormen en maten te vinden. Shads die erg goed vangen zijn onder andere de Fox Rage Zander Pro Shad, de Spro Iris Popeye, de Relax Kopyto, de Fox Rage Slick Shad, de Berkley Pulse Shad, de Strike Pro Pig Shad, de Spro Wob Shad, en de Fox Rage Pro Shad.

Kunstaas lepels en bladpilkers

Lepels en bladpilkers zijn een wat onderbelichte type kunstaas. Dit betekent echter niet dat ze niet goed werken! Een lepel bestaat uit een bol enigszins golvend stukje metaal waar aan de bovenkant het oog voor de (onder)lijn zit en waar aan de onderkant een dreg is bevestigd. Een bladpilker is meestal plat en heeft een of meerdere bevestingsoogjes net achter zijn voorkant. Beide soorten kunstaas werken hetzelfde. Je werpt ze in en begint ze dan direct binnen te vissen. Een lepel schiet dan met een enigszins golvend patroon door het water. Een bladpilker trilt heel heftig heen en weer en zorgt voor heel wat vibraties. Wij hebben een mooi lepel assortiment en bladpilker assortiment. Vissers gebruiken vooral graag lepels van Dam Effzett en bladpilkers van Spinmad. Zowel voor het vissen of snoek, baars en roofblei (zoet water) als zeebaars en geep (zout water) zijn ze erg geschikt.

Swimbaits

kunstaas swimbaits savage gear

Swimbaits vormen een mooie categorie kunstaas. Ze lijken vergeleken met ander kunstaas heel natuurgetrouw op echt prooivissen. Ze zijn vaak meerdelig en hebben in tegenstelling tot kunstaas pluggen geen duiklip. Het gebruik van swimbaits is erg makkelijk. Je werpt ze in en vist ze rustig binnen. Dit is voldoende voor een soepele actie die haast niet van een levende vis is te onderscheiden. Swimbaits zijn erg succesvol bij het vissen op snoek. Maar ook snoekbaars, meerval en baars kan je ermee vangen. Er zijn een aantal merken die erg bekend zijn en goed vangen. Dit zijn Savage Gear, Fox Rage en Spro. Deze merken komen terug in ons mooie swimbait assortiment. Erg goede swimbaits zijn de Fox Rage Replicant, de Savage Gear 4D trout, de Savage Gear 4D Roach, de Savage Gear 4D line thru perch, en de Spro BBZ1.

Streamers en kunstaas vliegen

Tot slot noemen we streamers en kunstaas vliegen. Streamers worden steeds meer gebruikt als kunstaas bij het snoek vissen maar ook bij het baars vissen. Een kunstaas streamer bestaat uit een flinke haak waar speciale haarsoorten, veertjes, met soms ook (imitatie)bont zijn gebonden. Hij heeft iets van een visje maar ook wel van een zwemmend ratje of een zwemmende mol. Je kan streamers met de vlieghengel vissen maar ook met een gewone spinhengel. Kunstaas vliegen zijn een stuk kleiner. Je vist ze bijna altijd met een vlieghengel. Streamers en kunstaas vliegen kan je op een gelijksoortige manier gebruiken. Je werpt ze in naar een visrijke plek en haalt ze vervolgens met kleine rukjes binnen. De vis ziet het kunstaas an als een goede prooi en slaat toe. Naast snoek en baars kan je heel wat andere soorten vis met streamers en kunstaas vliegen vangen. Denk aan forel, kopvoorn, ruisvoorn, en zalm. Het is een zeer actieve manier van vissen.

Het onderstaande kunstaas vinden wij echte toppers:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.